Πτώση στην Ασία - Απώλειες άνω του 2% για Nikkei, ASX

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές μετά τα απροσδόκητα αδύναμα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο που δημοσιοποιήθηκαν στο Σαββατοκύριακο.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite υποχώρησε κατά 0,82% στις 2.584,58 μονάδες και ο Shenzhen composite υποχώρησε κατά 1,14%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng χάνει 1,26% με βαριές απώλειες 2% για τη μετοχή της China Construction Bank και 1,35% για τη μετοχή του τεχνολογικού

κολοσσού Tencent.

Η Κίνα ανακοίνωσε στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές που ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων, γεγονός που καταδεικνύει την επιβράδυνση της εγχώριας και της παγκόσμιας ζήτησης και αυξάνει τις πιθανότητες το Πεκίνο να λάβει περισσότερα μέτρα για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι πρόβλεψης του Reuters για άνοδο 10%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μετά τη συρρίκνωση 3% τον περασμένο Μάρτιο. Και η ετήσια αύξηση των εξαγωγών προς όλους τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας σημείωσε σημαντική επιβράδυνση.

Η αύξηση των εισαγωγών ανήλθε στο 3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, έναντι πρόβλεψης του Reuters για αύξηση 14,5%.

Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν για δεύτερη φορά.

«Τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Νοέμβριο ήταν σημαντικά χαμηλότερα των προβλέψεων», αναφέρουν αναλυτές της Commonwealth Bank στην Αυστραλία.

«Η επιβράδυνση της αύξησης των εισαγωγών υποδηλώνει την εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, αναμένουμε ότι τα κινεζικά δημοσιονομικά μέτρα θα στηρίξουν τις εισαγωγές το 2019», συμπληρώνουν.

Στους υπόλοιπους ασιατικούς δείκτες, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε απώλειες 2,12% στις 21.219,50 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος Topix υποχώρησε κατά 1,95%.
Βουτιά 9% κατέγραψε η μετοχή της Japan Display μετά την ανακοίνωση ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πάνελς για smartphone τον δεκέμβριο.

Η Pioneer κατρακύλησε κατά 28,41% μετά την εξαγορά της από την Baring Private Equity Asia.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 1,06% στις 2.053,79 μονάδες. Απώλειες 2,4% σημείωσε η SK Hynix .

Απώλειες 2,27% κατέγραψε ο ASX 200 στην Αυστραλία που έκλεισε στις 5.552,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης 'έχασε 3,05%

Σύμφωνα με την Rakuten Securities Australia «γεωπολιτικά θέματα φαίνεται να επηρεάζουν για ακόμα μια φορά τις αγορές αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται και επιβράδυνση των συναλλαγών καθώς οδεύουμε προς την περίοδο των Χριστουγέννων».

Keywords
Τυχαία Θέματα