«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνει στην Τουρκία η BNP Paribas

Παρά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τη δραματική πτώση της λίρας, τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την εκτίναξη του ελλείμματος, η χώρα παραμένει μια «ισχυρή» αγορά από την οποία δεν έχει καμιά πρόθεση να αποχωρήσει η BNP Paribas, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας.

«Η Τουρκία είναι μια καταπληκτική

χώρα με εξαιρετική οικονομία», επισήμανε ο Jean Lemierre, στο CNBC στο περιθώριο της ετήσιας Συνάντησης Κορυφής στη Σιγκαπούρη.

«Πρέπει να υποβαθμίσουμε όλα αυτά τα σχόλια. Η Τουρκία είναι μεγάλη. Αντιμετωπίζει δυσκολίες, ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες», ανέφερε απαντώντας στο ερώτημα να σκέφτεται να αποχωρήσει η τράπεζα από τη χώρα δεδομένων των πολλών προκλήσεων που θα συνεχιστούν ακόμα για καιρό.

Η BNP Paribas έχει μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Τουρκία μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters, που αναφέρεται συγκεκριμένα σε μια επένδυση: τον έλεγχο του 72% της τουρκικής Economy Bank από τη BNP Paribas, εν μέρει μέσω μιας κοινοπραξίας.

Τα προβλήματα της Τουρκίας ήρθαν στο προσκήνιο τον Αύγουστο με τη ραγδαία πτώση της λίρας. Την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα αύξησε σημαντικά τα επιτόκια κατά 6,25% αυξάνοντάς το στο 24% σε μια προσπάθεια να φρενάρει την υποτίμηση του νομίσματος. Σύμφωνα με τον Lemierre, η αύξηση ήταν σωστή κίνηση.

«Πήραν μια τολμηρή και εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Η Τουρκία έπρεπε να αντιδράσει και αντέδρασε και νομίζω ότι έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα σε μια στιγμή που το νόμισμα δεν σταματούσε να υποχωρεί», ανέφερε ο Lemierre.

Το πρόβλημα στην Τουρκία γέννησε φόβους ότι μια οικονομική κατάρρευση θα μπορούσε να διαχυθεί σε άλλες αναδυόμενες αγορές σε μια συγκυρία που οι επενδυτές ευνοούν όλο και περισσότερο τα αμερικανικά assets, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου.

Το ρούβλι και το ραντ Νοτίου Αφρικής υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες χάνοντας σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου.

Στην Ασία η ινδική και η ινδονησιακή ρουπία υποχώρησαν κατά 12% και 9% αντίστοιχα.

Πέραν όμ,ως από τις εντάσεις σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Lemierre ανέφερε ότι πολλές αναδυόμενες οικονομίες πατούν σε σταθερό έδαφος.

«Δεν πιστεύω ότι είμαστε ενώπιον μιας κρίσης στις αναδυόμενες. Υπάρχουν εντάσεις σε κάποιες χώρες που ξέρουμε: την Τουρκία και την Αργεντινή, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μια επιδεινούμενη κρίση, κυρίως στην Ασία, όπου δεν βλέπω κάποια συγκεκριμένη δυσκολία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα