Πρωτοφανής η πτώση στις προκρατήσεις της Κω για το 2016 - Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους

Της Στεφανίας Σούκη

Οι προκρατήσεις σημειώνουν πτώση στο πρωτοφανές ποσοστό του 36% για τη σεζόν του 2016, δε δίνονται προκαταβολές, οι αεροπορικές εξακολουθούν να συγχωνεύουν πτήσεις για το νησί, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ακυρώσεις συμβολαίων με τους tour operators, έστω κι αν οι ξενοδόχοι της Κω προχωρούν, εν μέσω φορολογικών επιβαρύνσεων, σε μειώσεις τιμών για το καλοκαίρι του 2016.

Ετσι περιέγραψε

την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο νησί η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Ντίνα Σβύνου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφετινής, 11ης HORECA.

«Σε σχέση με τα άλλα νησιά που έχουν πληγεί και εξακολουθούν να πλήττονται από το προσφυγικό, η Κως έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός, ο προορισμός του 1,5 εκατ. αφίξεων. Για την Κω -και με γνώμονα την προστασία του τουριστικού της προϊόντος θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή σωστή διαχείριση της κατάστασης, που θα κρατούσε χαμηλούς τόνους, δε θα επισημοποιούσε το νησί ως βασική πύλη εισόδου, ενώ θα έπρεπε να υλοποιούνταν σε τάχιστο χρόνο η ταυτοποίηση των μεταναστών- προσφύγων. Αντ' αυτού στο νησί κληθήκαμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές και όλη η διαδικασία αφέθηκε στα χέρια εθελοντών, χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδης υποδομές, χωρίς κρατική βοήθεια, χωρίς την απαιτούμενη ευρωπαϊκή στήριξη. Η δυσφήμιση για την Κώ ήταν τεράστια. Ενδεικτικά, οι ακυρώσεις έφθασαν τις 180 χιλ. διανυκτερεύσεις στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, ενώ η πτώση στο κλείσιμο της περυσινής χρονιάς, έφθασε το 4%, ποσοστό πολύ μεγάλο αν ληφθεί υπόψη ότι οι προκρατήσεις έδειχναν άνοδο κατά 20%. Υπήρξαν πολλές ακυρώσεις εγγυημένων συμβολαίων και οι οικονομικές απώλειες ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ».

Η κ. Σβύνου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε λίγο μόνο χρονικό διάστημα οι ξενοδόχοι στο νησί διαπίστωσαν πως η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης – βιωσιμότητας και τουριστικού θανάτου είναι πολύ λεπτή «κι ότι δεν μπορούμε να έχουμε ποτέ το τουριστικό μας προϊόν ως δεδομένο.

Τώρα, αυτά που εύλογα ζητάμε είναι εγγυήσεις σαφής, ότι οι διαδικασίες θα γίνονται τάχιστα, αθόρυβα, ότι θα υπάρχει δρομολόγηση πλοίων για τη μεταφορά των προσφύγων μεταναστών και ότι για τους οικονομικούς μετανάστες θα γίνεται η άμεση μεταγωγή τους στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης της ηπειρωτικής Ελλάδας, ακόμα και στην ακραία περίπτωση, που όλοι απευχόμαστε, του κλεισίματος των συνόρων από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες».

Στο σημείο αυτό κι εν μέσω μάλλον θετικών μηνυμάτων για τον ελληνικό τουρισμό, η Ενωση Ξενοδόχων Κω ελπίζει, έστω και την τελευταία στιγμή «να μπορέσουμε να ανακάμψουμε ελαχιστοποιώντας τα αρνητικά νούμερα από διψήφια σε μονοψήφια», όπως ανέφερε η κ. Σβύνου, ζητώντας από το κυβερνητικό επιτελείο, τα νησιά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό να βοηθηθούν οικονομικά και φορολογικά ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν.

Ως προς το τελευταίο πάντως και ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, δια στόματος της υπουργού κ. Ε. Κουντουρά, επίσης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, επισημάνθηκε ότι το οικονομικό επιτελείο και ο αρμόδιος υπουργός κ. Τρ. Αλεξιάδης προτίθεται να θέσει και στα αρμόδια όργανα εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις, ειδικά για τα ακριτικά νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό, κάτι το οποίο ακούγεται θετικά.

Τα λοιπά θέματα

Το θέμα του προσφυγικού, μαζί με αυτά της αξιολόγησης, των τραπεζών και της σταθερότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εφετινής συνέλευσης του ΞΕΕ.

"Απευθύνουμε έκκληση προς το πολιτικό σύστημα: Διασφαλίστε ένα περιβάλλον ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων, κλείστε την αξιολόγηση, επαναφέρετε τις τράπεζες στην ομαλή τους λειτουργία, σταματήστε το θόρυβο με το μεταναστευτικό, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των hotspots", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος. "Ολο το πολιτικό σύστημα να φερθεί με την ευθύνη και την υπευθυνότητα που πρέπει και όχι με τη λογική της διατήρησης ή διεκδίκησης της νομής της εξουσίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα