Προς κέρδη διετίας οδεύει το αργό μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη οδεύει προς το μεγαλύτερο κέρδος του από το 2016, αφού οι παραγωγοί και οι σύμμαχοι του ΟΠΕΚ εξέπληξαν την αγορά με μια συμφωνία για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής.

Το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε άνοδο 5,3% την Παρασκευή, ενώ το Brent σημείωσε άνοδο 6,1%. Ο Οργανισμός θα περιορίσει συλλογικά

την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - περισσότερα από το σενάριο των 1 εκατομμυρίου βαρελιών που επικρατούσε χθες.

"Ήταν ένας ασταθής Οκτώβριος και Νοέμβριος, αλλά αυτό είναι ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο Chris Kettenmann, επικεφαλής στρατηγικός ενέργειας στην Macro Risk Advisors LLC.

Οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί σταθερά από τις αρχές Οκτωβρίου λόγω ανησυχίας για την αύξηση της προμήθειας, καθώς οι ΗΠΑ παρείχαν εξαιρέσεις σε ορισμένες χώρες από τις κυρώσεις στο ιρανικό αργό. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι ολοκλήρωσαν τις συναντήσεις στη Βιέννη την Παρασκευή με συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ και κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τους συμμάχους. Το Ιράν εξασφάλισε εξαίρεση από τη συμφωνία.

Το WTI για το συμβόλαιο του Ιανουαρίου αυξήθηκε 2,32 δολάρια σε 53,81 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν περίπου 87% υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών.

Το Brent στο συμβόλαιο του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 3,11 δολαρίων στα 63,17 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα