Προς ιστορικά χαμηλά οι πορτογαλικές αποδόσεις - Νέα αποκλιμάκωση στο ελληνικό 10ετές

Πορτογαλία, Ιταλία και Γερμανία προχωρούν σήμερα σε δημοπρασίες ομολόγων, την ώρα που η αβεβαιότητα που προκαλεί το Βrexit προσφέρει στήριξη σε τίτλους που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς παραμένει σήμερα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών τουλάχιστον, εν αναμονή της δημοπρασίας επταετών και δεκαετών τίτλων, καθώς επικρατεί βελτιωμένο κλίμα για την περιφέρεια της ΕΕ, αλλά και εν αναμονή μιας αναβάθμισης που επίκειται εντός της εβδομάδας.

Η αβεβαιότητα για το Brexit συνεχίζει να καθορίζει την πορεία των αγορών ομολόγων. Η

απόδοση του γερμανικού 10ετούς που θεωρείται ως ένα από τα πλέον ασφαλή για τους επενδυτές, βρίσκεται κοντά στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, ήτοι σε χαμηλά 2ετίας. Η απόδοση του ιταλικού ενισχύεται, αντιθέτως, αποτυπώνοντας το γενικότερο κλίμα αποστροφής ρίσκου στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να πουλήσει επταετείς και 10ετείς τίτλους ύψους μεταξύ ενός και 1,25 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές, όπως μεταδίδει το Reuters, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τάιμινγκ. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανέστειλε την αύξηση των επιτοκίων και παρείχε νέο γύρο φθηνών δανείων στις τράπεζες, πυροδοτώντας την ενίσχυση των αγορών ομολόγων της Νότιας Ευρώπης.

Επίσης, η Πορτογαλία επωφελήθηκε από τις πληροφορίες ότι η S&P Global ενδέχεται να αναβαθμίσιμα την αξιολόγηση της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή. Η S&P έχει τοποθετήσει την Πορτογαλία στην κατηγορία BBB- με θετικό outlook. Νωρίτερα η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ήταν στο 1,326%, σημειώνοντας πτώση 0,11% από το χθεσινό κλείσιμο.Την Τρίτη έφθασε να υποχωρεί στο 1,308% το χαμηλότερο εδώ και 25 χρόνια.

Το σπρεντ έναντι του γερμανικού 10ετούς βρίσκεται κοντά στις 124 μ.β., ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, ενώ το σπρεντ με το ισπανικό 10ετές είναι κοντά στις 10 μ.β.

Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας υποχωρεί σήμερα περαιτέρω ύστερα από την ανοδική διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, που ήρθε μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσω του δεκαετούς και διαμορφώνεται στο 1,832% σημειώνοντας πτώση 1,09% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το ελληνικό 5ετές βρίσκεται στο 2,684% υποχωρώντας από το χθεσινό κλείσιμο κατά 1,06%.

Keywords
Τυχαία Θέματα