Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη μετά την ήττα της Μέι

Μεικτές τάσεις επικρατούν στους ευρωπαϊκούς δείκτες μετά τη νέα βαριά ήττα που υπέστη χθες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, καθώς απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρότασή της για το Brexit.

Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στις επόμενες ψηφοφορίες που θα κρίνουν αν η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ ή αν θα ζητήσει παράταση για μετά τις 29 Μαρτίου. Η συμφωνία της Μέι καταψηφίστηκε με διαφορά 149 ψήφων καθώς 242

ψήφισαν υπέρ και 391 την καταψήφισαν.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση ωστόσο αργότερα σταθεροποιήθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ και τώρα ενισχύεται κατά 0,57% ένατι του δολαρίου στα $1,3147, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε χάσει 0,65% και βρισκόταν στα επίπεδα μεταξύ 1,3290 και 1,3005 δολ. Το ευρώ χάνει 0,52145 έναντι τη στερλίνας και διαπραγμαρτεύεται στο 0,8586 έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός stoxx 600 σημειώνειάνοδο 0,23% στις 374,09 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,04%, ο γερμανικός DAX -0,06%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,36%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB +0,17% και ο ισπανικός IBEX 35 στο -0,02%.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων σημειώνει άνοδο 0,36%, ενώ ο τομέας λιανικής αντιθέτως καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο ενεργειακός τομέας σημειώνει άνοδο 0,5% με «βαριές» μετοχές όπως της Shell και της BP να δίνουν ώθηση στον δείκτη, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών στην προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, αλλά και των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται τώρα να αποφασίσουν αν θα φύγουν από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αν απορριφθεί σήμερα αυτό, αύριο Πέμπτη θα ψηφίσουν εκ νέου για το αν θα ζητήσουν παράταση αποχώρησης. Ο χρόνος της παράτασης αυτής είναι άγνωστος, ωστόσο κανείς από την ΕΕ δεν θα θέλει να δημιουργηθεί πρόβλημα στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αλλες πιθανές λύσεις είναι οι βουλευτικές εκλογές ή ένα νέο δημοψήφισμα.

Σε άλλα νέα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υπερασπίζοναι τη Boeing καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τη μοιραία πτήση των Αιθιοπικών Αερογραμμών που κόστισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους.

Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων Κϊνα, Βρετανία, αλλά και ΕΕ ανέστειλαν κάθε πτήση με αεροσκάφος Boeing 737 Max, ενώ η Πολιτική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν προχωρά σε καμία ανάλογη κίνηση παρά τις πιέσεις.

Σε άλλα νέα από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανέφερε πως η επανάσταση με τον αμερικανικό σχιστόλιθο θα ενδυναμώσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δήλωσε βέβαιος ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα