Προς έκτη εβδομαδιαία απώλεια το πετρέλαιο, εν μέσω κινδύνου για υπερπροσφορά

Το πετρέλαιο οδεύει προς έκτη εβδομαδιαία απώλεια, καθώς διαπραγματεύεται σχεδόν στα 57 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την μείωση του εφοδιασμού συνεχίζουν να βαραίνουν την αγορά.

Τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκαν κατά 1,1% την Παρασκευή, μειώνοντας την εβδομαδιαία πτώση στο 5,2%. Κυβερνητικά στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν τα μέγιστα επίπεδα σε 21 μήνες την

περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραγωγή έφτασε σε υψηλά επίπεδα. Με τον ΟΠΕΚ να βλέπει υποχώρηση της ζήτησης για το πετρέλαιο, ο οργανισμόε και οι σύμμαχοί του εξετάζουν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες περικοπές, παρά τις επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε bear market μετά την πτώση του από το τετραετές υψηλό τον Οκτώβριο, λόγω ανησυχιών για κορεσμό, μετά από τις αμερικανικές παραχωρήσεις που επέτρεψαν τη συνέχιση ορισμένων ροών πετρελαίου από το Ιράν, ακόμα και μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για ζήτηση παραμένουν αβέβαιες λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκαν 61 σεντς υψηλότερα στα 57,07 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή. Το συμβόλαιο ενισχύθηκε κατά 21 σεντς στα 56,46 δολάρια την Πέμπτη. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν περίπου 9% χαμηλότερος από τον μέσο όρο 100 ημερών.

Το Brent για το συμβόλαιο του Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά $1, στα $67,62 το βαρέλι. Το συμβόλαιο υποχώρησε κατά 3,5% αυτή την εβδομάδα.

Καθώς το πετρέλαιο βυθίστηκε σε επίπεδα ρεκόρ 12 ημερών αυτό το μήνα, η Σαουδική Αραβία πρότεινε μείωση 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, μια στροφή από την απόφαση του Ιουνίου για αύξηση της παραγωγής. Πηγές δήλωσαν στο Bloomberg ότι η μείωση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά, η επίδραση στις τιμές μπορεί να είναι "σιωπηρή", σύμφωνα με την Morgan Stanley, καθώς ο σημερινός κορεσμός είναι σε ελαφρώς ακατέργαστες ποικιλίες, ενώ ο ΟΠΕΚ θα περιορίσει κατά κύριο λόγο τις μεσαίες και βαρύτερες ποιότητες.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τα μηνύματα από τον βασικό σύμμαχο του ΟΠΕΚ, τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η τιμή του πετρελαίου "περίπου στα 70 δολάρια μας ταιριάζει απόλυτα". Ο υπουργός Ενέργειας Αλλεξάντερ Νόβακ επίσης ανέφερε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι η χώρα δεν βιάζεται να δράσει αμέσως.

Εν τω μεταξύ, τα αυξανόμενα αποθέματα αργού των ΗΠΑ προστέθηκαν στις ανησυχίες σχετικά με την υπερπροσφορά. Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν 10,27 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Energy Information Administration, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών. Η παραγωγή ακατέργαστου σημείωσε άνοδο σε ένα ρεκόρ 11,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προς,pros