Kέρδη στις τράπεζες με το σχέδιο της ΤτΕ

Κέρδη έως 1% εμφανίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά την παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας Ελλάδος με τη δημιουργία ειδικού οχήματος SPV, όπου θα μεταφερθούν αναβαλλόμενος φόρος έως 7,5 δισ. ευρώ και τραπεζικά ανοίγματα έως 42 δισ. ευρώ.

H μετοχή της Eurobank κερδίζει 1,38% με διακίνηση 2,5 εκατ. τεμαχίων καθώς διακινήθηκε κι ένα πακέτο 832 χιλ. μετοχών.

Άνοδος

0,59% για την μετοχή της Πειραιώς στα 1,026 ευρώ με 214 χιλ. μετοχές. Κέρδη 0,67% για την μετοχή της Alpha Bank στα 1,196 ευρώ και 228 χιλ μετοχές. Με άνοδο 0,79% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,15 ευρώ.

Τα κέρδη, όμως, δεν συμβαδίζουν και με ικανό αγοραστικό ενδιαφέρον – είναι χαρακτηριστικό ότι στην μετοχή της Εθνικής υπήρχαν αγοραστές με 200 και 400 κομμάτια.

Ποιά είναι η λύση

Με βάση την πρόταση της ΤτΕ, στο ειδικό όχημα SPV, μαζί με τα δάνεια θα εισφερθούν και ο αναβαλλόμενος φόρος που αναλογεί (το 29% των συσσωρευμένων προβλέψεων για τα δάνεια)

O αναβαλλόμενός φόρος θεσπίστηκε την εποχή του κουρέματος PSI δίνοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες αποκτούν έναν «κουμπαρά» τον οποίο αξιοποιούν σήμερα και συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους. Στη συνέχεια, και για την επόμενη 30ετία θα αφαιρούν από τον «κουμπαρά» αυτό τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί.

Στο ειδικό όχημα, όπου η τράπεζα θα έχει ποσοστό μικρότερο του 20% θα μεταβιβάζονται τα δάνεια στην λογιστική αξία μετά την αφαίρεση των προβλέψεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα