Προς αναβολή η σημερινή συνάντηση Τραμπ- Ροζενστάιν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκλιμάκωσε την ένταση που υπάρχει γύρω από την σημερινή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να έχει με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, και η οποία, φέρεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον πολιτικών κύκλων, αναλυτών και δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρόζενσταϊν που έχει την δεύτερη θέση στην ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ενδεχόμενο να παραμείνει στην θέση του, σχολιάζει το CNN.

"Η προτίμησή μου θα είναι να παραμείνει," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στη Νέα Υόρκη κι απαντώντας σε ερώτηση για το αν προγραμματίζει να απολύσει τον Ρόζενσταϊν. "Σίγουρα θα προτιμούσα να μην το πράξω," απάντησε.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο να αναβάλει την συνάντηση, προκειμένου να αποφύγει τον "ανταγωνισμό" με τις εξελίξεις στην σημερινή ακρόαση του Μπρετ Κάβανο που είναι υποψήφιος για διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

"Δεν θέλω να κάνω κάτι που παρεμβάλλεται σε αυτό," δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση της Κριστίν Μπλέιζι Φορντ στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας σχετικά με την καταγγελία της ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Κάβανο πριν από 30 χρόνια. Αμέσως μετά, έχει προγραμματιστεί να καταθέσει κι ο εφέτης από την Ουάσινγκτον, ο οποίος θα τύχει από την επιτροπή της ίδιας ισότιμης αντιμετώπισης όπως και η Φορντ.

Από την άλλη μεριά, το ενδεχόμενο μιας πιθανής καθυστέρησης ή μιας ακύρωσης της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Ρόζενσταϊν, πηγαίνει πολύ πιο μακριά από την υπόθεση Κάβανο. Μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική ένδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές των δικηγόρων του, αλλά και του Σον Χάνιτι από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, που τον έχουν συμβουλεύσει να μην προχωρήσει στην απόλυση του Ρόζενσταϊν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχει την ευθύνη εποπτείας της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, την οποία και διενεργεί ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δημοσιογραφικές αναφορές για τις σκέψεις του Ρόζενσταϊν να φορέσει μυστικό μικρόφωνο για να ηχογραφήσει τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και ενδεχόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες του αναφορικά με την απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τον Λευκό Οίκο το 2017, προκάλεσαν σοβαρά ερωτηματικά για το αν θα πρέπει ο ίδιος να παραμείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του εμφανίσθηκε ψύχραιμος χθες αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

"Είχαμε μία καλή συζήτηση. Ο ίδιος είπε ότι ποτέ δεν συζήτησε κάτι τέτοιο, ενώ είπε ότι με σέβεται," είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο Ρόζενσταϊν ήταν "πολύ ευγενικός," αλλά κι "μέλος της κυβέρνησης Τραμπ."

Σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προέβλεπαν ότι ο Ρόζενσταϊν θα παραμείνει στην θέση του, μέχρι τουλάχιστον την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το θέμα της παραμονής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ακόμη και μέχρι το τέλος του 2018. Η προοπτική αυτή, προκαλεί ανακούφιση στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ και τον συμβουλεύουν για τις κινήσεις τους, με δεδομένο τον "πολιτικό πονοκέφαλο" που θα μπορούσε να προκαλέσει στην κυβέρνηση Τραμπ, το ενδεχόμενο μιας απόλυσης του Ρόζενσταϊν, σε χρονικό διάστημα που βρίσκεται τόσο κοντά από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών.

Επίσης, οι άνθρωποι του Αμερικανού προέδρου ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ παραμένει αχαρακτήριστα ήρεμος σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον Ρόζενσταϊν. Όταν ο ίδιος μίλησε με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης την Δευτέρα, δεν ύψωσε την φωνή του, αλλά παρέμεινε ψύχραιμος και πρότεινε ότι θα ήταν καλύτερο για τους δύο άντρες, να επαναλάβουν την συζήτησή τους σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου στο CNN.

Στο παρασκήνιο, κάποιοι από τους συμβούλους του Τραμπ, τον συμβούλεψαν να μην προχωρήσει στην πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης.

Σε γενικές γραμμές, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι κατά την εβδομάδα που διανύουμε απασχολημένος με την δραματική τροπή που παίρνει η υπόθεση επικύρωσης διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ παρά με τον Ρόζενσταϊν.

Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να είχε ένα εναλλακτικό σχέδιο, ακόμη από την Δευτέρα, όταν μίλησε άμεσα με τον Ματ Χουάιτεϊκερ προσωπάρχη του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του Ρόζενσταϊν.

Παράλληλα, ο Χουάιτεϊκερ άρχισε να μιλάει σε ανθρώπους, κατανοώντας ότι η θέση είναι δική του, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που επιβεβαιώνουν τον τρόπο της αντίδρασης του στο ενδεχόμενο απόλυσης του Ρόζενσταϊν.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν φαίνεται να εξελίσσεται όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και η τοποθέτηση του Χουάιτεϊκερ στην θέση του Ρόζενσταϊν παραμένει ένα ερωτηματικό, ενώ αποτελεί ένα πρακτικό παράδειγμα των ευαίσθητων ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά την τρέχουσα περίοδο.

Στο Κογκρέσο, μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους που ασκούν κριτική στον Ρόζενσταϊν απαιτούν να καταθέσει σχετικά με τα σχόλια του για ηχογράφηση των συνομιλιών του προέδρου Τραμπ, αλλά και επίκλησης της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, χαμηλούς τόνους ως προς την υλοποίηση του αιτήματος αυτού, κρατάει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, που διαμηνύει προς τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους (House Freedom Caucus) ότι το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να το χειριστούν προσωπικά, ο πρόεδρος Τραμπ με τον Ρόζενσταϊν.

"Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούμε σε αυτό. Πρέπει να αφήσουμε τον πρόεδρο να το επεξεργαστεί με τον Ροντ Ρόζενσταϊν. Ελπίζω ότι έχουν μία καλή και παραγωγική συζήτηση και νομίζω ότι αυτό βοηθάει," δήλωσε ο Ράιαν στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Οι ηγέτες της παραπάνω αναφερόμενης συντηρητικής ομάδας, μεταξύ αυτών, ο Μαρκ Μίντοους από την Βόρεια Καρολίνα κι ο Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, ζήτησαν την κλήτευση του Ρόζενσταϊν, προκειμένου να τον αναγκάσουν να καταθέσει, ενώ είχαν χθες μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Ράιαν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπομπ Γκουντλέιτ που είναι Ρεπουμπλικάνος από την Βιρτζίνια, ετοίμασε χθες το βράδυ μία κλήση, για τα σημειώματα του πρώην διευθυντή του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ όπου καταγράφονται οι ισχυρισμοί για τον Ρόζενσταϊν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μία αντίστοιχη κλήση για τον Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί μερικούς από τους πολιτικούς υποστηρικτές του Τραμπ με τον διαθέσιμο χρόνο για πολιτικές κινήσεις στο Κογκρέσο να στενεύει σημαντικά, καθώς θα αναχωρήσουν από την Ουάσινγκτον για τις εκλογικές τους περιφέρειες στο τέλος της εβδομάδας.

"Δεν πιστεύω ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης μπορεί να κάνει τα σχόλια που έκανε και να μην έρχεται ενώπιον της επιτροπής στην παρούσα διάσκεψη του Κογκρέσου, ώστε να εξηγήσει σε εμάς, αλλά και στον αμερικανικό λαό, τι είπε και τι δεν είπε," δήλωσε ο Μίντοους, χωρίς ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες εάν θα προχωρήσει παραπέρα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για αποπομπή του Ρόζενσταϊν από την θέση του.

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει ουσιαστικά, την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους.

Η κίνηση αυτή της αυτοεξαίρεσής του έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, με την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις κατά του Σέσιονς, καθώς θεωρεί ότι ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης δεν κινείται δικαστικά κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Πηγές: CNN / ABC News / Politico / ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα