Προειδοποίηση : Προς την κ. Μερκελ και τους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Επιτέλους ωριμάστε…

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη

Προσέξτε μερικές λέξεις: Δημοσιονομική πειθαρχία, φόροι, ανεργία , έλλειμμα, χρέος. Τις λέξεις αυτές τις ξέρουν όλοι… Όμως τρόικα και κυβέρνηση έχουν μια περίεργη εμμονή μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η οποία εξοντώνει την ελληνική οικονομία. Και μαζί με την ελληνική οικονομία εξοντώνει και τους πολίτες. Δείτε τι γίνεται σε καθημερινή βάση. Χρεοκοπίες

, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, απόγνωση και στο τέλος αυτοκτονίες.

Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω μιας τεράστιας ύφεσης μπορεί να προκαλέσει ακραίες συνέπειες στην εγχώρια παραγωγή, που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια, αλλά και μαζική απαξίωση των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, με πιο ορατό ακόμα και τον κίνδυνο πολιτικής βίας.

Επί της ουσίας αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια πλήρη οικονομική και κοινωνική κρίση εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ΔΝΤ και της ΕΕ. Πως μπορεί να αλλάξει αυτό; Η λύση είναι μια…

Να σταματήσει αυτή η εμμονή στους φόρους και να σταματήσει η λιτότητα. Τώρα πλέον είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με μαζικές δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις.

Δείτε τι έγινε στην Αργεντινή. Μια τεράστια χώρα με πλούσιο υπέδαφος εξαετίας της χρεοκοπίας της ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει . Σε αυτή την χώρα έγινε η πιο άχρηστη αναδιοργάνωση κρατικού χρέους στην ιστορία για μόλις 100 δισ δολάρια (sic). Και καταδεικνύει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού αναδιοργάνωσης κρατικού χρέους (sovereign debt restructuring mechanism SDRM).

Η Πρόεδρος της χώρας Cristina Fernández έχει τελευταία λάβει την πεισματική θέση «δεν πληρώνω». Κι αυτό πλήττει την διεθνή φήμη της Αργεντινής, αλλά είναι σημαντική και για το ίματζ της ίδιας, ως της ηγέτιδας που μάχεται τους άκαρδους τραπεζίτες και κερδίζει.

Επίσης, υπάρχουν πολλές ακόμα πτυχές. Οι αναδιοργανώσεις της Αργεντινής δεν κατάφεραν να ξανανοίξουν τις διεθνείς αγορές για την χώρα. Επίσης ήταν περισσότερο γενναιόδωρες προς τους πιστωτές απ' όσο παραδέχεται η κα Fernández. Έτσι, 12 χρόνια μετά την αρχική στάση πληρωμών σε 100 δισ. δολ. η Αργεντινή αποτελεί έναν οικονομικό παρία, που αγωνίζεται να αντλήσει τα κεφάλαια τα οποία χρειάζεται για να αναπτύξει τα τεράστια αποθέματά της σε σχιστολιθικό φυσικό αέριο και είναι φτωχότερη απ' όσο θα έπρεπε.

Εύκολη λύση δεν υπάρχει. Όμως για να μην είναι η Ελλάδα παρίας για τα επόμενα 10 – 20 χρόνια ήρθε η ώρα να ωριμάσουν και η Ευρώπη και η Μέρκελ, και ο Σόιμπλε και ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας.

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα