«Πράσινο φως» στη Bayer από ΕΕ για την εξαγορά της Monsanto

Ο γερμανικός κολοσσός Bayer εξασφάλισε την έγκριση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών για την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής Monsanto με τίμημα $62,5 δισ.

Πρόκειται για την τελευταία μια σειρά μεγάλων συγχωνεύσεων που θα διαμορφώσουν εκ νέους τη βιομηχανία αγροτοχημικών προϊόντων.

Η συγχώνευση των δύο αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εταιρείας που θα κατέχει πάνω από το 1/4 της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και λιπασμάτων.

Τον χορό των ανακατατάξεων και των ενοποιήσεων στον τομέα

είχαν ανοίξει προηγουμένως οι Dow και Dupont, καθώς και η ChemChinaμε την Syngenta
Περιβαλλοντικές και αγροτικές ομάδες έχουν αντιταχθεί και στα τρία deals καθώς ανησυχούν ότι έτσι οι κολοσσοί θα αποκτήσουν τεράστια δύναμη και θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στα ψηφιακά γεωργικά δεδομένα, τα οποία συμβουλεύουν μέσω αλγορίθμων τους αγρότες για το πότε είναι καλύτερο βάσει διαφόρων συνθηκών να κάνουν τις γεωργικές τους εργασίες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Bayer απάντησε στις ανησυχίες της με την προσφορά της να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία προς όφελος της ανταγωνιστικής της BASF.

«Η απόφασή μας διασφαλίζει ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και καινοτομία στους τομείς των σπόρων, των φυτοφαρμάκων και της ψηφιακής γεωργίας και μετά τη συγχώνευση», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

«Συγκεκριμένα, διασφαλίσαμε ότι ο αριθμός των παγκόσμιων παικτών που ανταγωνίζονται ενεργά σε αυτές τις αγορές παραμένει ο ίδιος», συμπλήρωσε.

Η Bayer έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία πώλησης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων σπόρων και ζιζανιοκτόνων για 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στη BASF, καθώς και να της δώσει άδεια πρόσβασης στα δεδομένα της ψηφιακής γεωργίας. Επίσης, θα εκχωρήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των λαχανικών στη BASF. Η Επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει για τη συμφωνία με τη BASF έως τις 16 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα