Πού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες 10 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman

Σε πολύ καλύτερη, αλλά όχι εντελώς ασφαλή, θέση βρίσκεται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές που αναφέρουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες «απομοχλύθηκαν και είναι σε πιο ασφαλή θέση» από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, τη μαύρη μέρα για τις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Η Lehman

ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ και όταν έκανε αίτηση χρεοκοπίας στις 15/9/2008, εξανεμίστηκαν σχεδόν 10 τρισ. δολ. από την αγοραία κεφαλαιοποίηση στις διεθνείς μετοχές μέσα σε έναν μήνα.

Το μεγάλο πρόβλημα της Lehman όπως αποκαλύφθηκε, ήταν τα ενυπόθηκα δάνεια – ένα asset που, κατά τεκμήριο, αξίζει πολύ λίγα σε σχέση με την τιμή του. Το πρόβλημα της Lehman όμως αποδείχθηκε και πρόβλημα για σχεδόν κάθε τράπεζα.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απομοχλεύθηκαν και αύξησαν τους κεφαλαιακούς δείκτες μετά τη Lehman. Έτσι, θεωρητικά είναι σε πιο ασφαλή κατάσταση από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν» δήλωσε στο CNBC ο Carsten Hesse της Berenberg.

«Αλλά σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, τα NPLs παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, προκαλώντας πονοκέφαλο και η κερδοφορία κάποιων τραπεζών (και στη Γερμανία°, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει ο ίδιος.

«Ωστόσο, τα σημερινά επίπεδα των NPLs στην ΕΕ παραμένει υψηλότερο από ό,τι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες» επισημαίνεται στην έκθεση.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα για την κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρώπη. Ενα μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων αυξάνει τον όγκο των επισφαλειών στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το τελευταίο διάστημα, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκεται υπό πίεση λόγω του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit, σημειώνει το CNBC.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου από τον περασμένο Μάρτιο, τα επίπεδα των κόκκινων δανείων έχουν μειωθεί κατά κάποιον τρόπο κατά τα τελευταία χρόνια, από το 6,4% τον Δεκέμβριο του 2014 στο 4,2% στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2017.

«Ωστόσο, το τρέχον επίπεδο των NPLs στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υψηλότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ανεπτυγμένη χώρα», αναφέρει η έκθεση.

Από την πλευρά του ο George Magnus, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στη UBS, αναφέρει ότι οι ρυθμιστικοί κανόνες είναι πιο «παρεμβατικοί» τώρα, γεγονός που καθιστά τμήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος ασφαλέστερα σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Ωστόσο, όπως λέει, το σημείο – κλειδί στο να επιλυθεί μια συστημική χρηματοοικονομική κρίση είναι ο όρος συστημική. «Εχουμε λύσει τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό σύστημα και στο σύστημα αυτό που ουσιαστικά γέννησε αυτή την κρίση; Δεν νομίζω».

Πλέον, δέκα χρόνια μετά τη Lehman, το ερώτημα που απασχολεί τους παράγοντες της αγοράς είναι το που κρύβονται οι κίνδυνοι και κατά συνέπεια το πού θα χτυπήσειη επόμενη κρίση.

«Δεν πιστεύω ότι η επόμενη κρίση θα είναι σαν την τελευταία, υπό την έννοια ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο μοχλευμένος όσο ήταν 10 χρόνια πριν» δήλωσε στο CNBC, ο Jay Bryson της Wells Fargo.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να είναι η επόμενη Lehman Brothers, άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα παγκόσμιου χρέους που σήμερα ανέρχονται στα 247 τρισ. δολ. θα είναι η αφετηρία της επόμενης κρίσης.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλούν οι μη ρεαλιστικές τιμές των μετοχών αλλά και οι αναδυόμενες οικονομίες.«Είναι η Κίνα μια ακόμα Lehman Brothers; Δεν θα το έλεγα.
Το μεγαλύτερο χρέος στην Κίνα παραμένει στην Κίνα, δεν είναι σαν τα ενυπόθηκα χρεόγραφα που υπήρχαν δέκα χρόνια» επεσήμανε ο Bryson.

Keywords
Τυχαία Θέματα