Πώς το ράλι ομολόγων ευνοεί τις τράπεζες για τα σχήματα APS

του Δημήτρη Παφίλα

Έναν αναπάντεχο σύμμαχο βρήκαν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους. Ενω η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων για πολλούς έχει σημάνει ακόμα και την διόρθωση στις διεθνείς αγορές, η πτώση των αποδόσεων αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς όπως θα δούμε, η δημιουργία των σχημάτων είναι εφικτή.

Και ακριβώς όπως το ελληνικό Δημόσιο εκμεταλλεύθηκε την περίσταση προκειμένου να εκδώσει δυο ομόλογα, έτσι και οι ελληνικές τράπεζες

αναμένεται να καταθέσουν τα σχέδια για τα σχήματα ΑPS (Asset Protection Sheme), ώστε να εγκριθούν απο την Διεύθυνση Ανταγωνισμού Dgcom εντός του Απριλίου.

Το ράλι ομολόγων παγκοσμίως και η παροχή πιστώσεων απο την ΕΚΤ σήμανε κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τα σχήματα APS για την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Πως το κόστος γίνεται χαμηλότερο

Συγκεκριμένα, η πτώση των αμερικανικών επιτοκίων την οποία διακήρυξε η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η ανανέωση της παροχής πιστώσεων απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει χαμηλότερο κόστος τιτλοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες απο 1-2%.

Αυτός είναι ένας απο τους λόγους για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταστεί ελκυστικές καθώς τα ομόλογα που θα εκδοθούν με τα ΑPS, δεν θα εκδοθούν με κόστος 3,5-4%, όπως πολλοί ανέμεναν, πριν απο το ραλι των ομολόγων.

Τα οχήματα, λοιπόν, με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα διαχειριστούν κόκκινα δάνεια και θα εκδώσουν ομόλογα θα διαθέτουν ένα χαμηλότερο κόστος δίνοντας μ αυτόν τον τρόπο νόημα για να σχηματιστούν τα «οχήματα» των κόκκινων δανείων. Δηλαδή λ.χ η Εurobank όταν μεταφέρει δάνεια ύψους 20 δισ ευρώ θα έχει εξασφαλίσεις για το 50% των δανείων, για τα 10 δισ. ευρώ.

Στην συνέχεια θα εκδώσει με την μέθοδο της τιτλοποίησης ομόλογα τα οποία θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Με το ραλι των ομολόγων, παγκοσμίως, δηλαδή την πτώση των αποδόσεων και την άνοδο των τιμών, το κόστος ( επιτόκιο ) αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2-2,5%. Αυτο το επιτόκιο επιτρέπει στις τράπεζες να εκδώσουν τα ομολόγα αφού πριν απο το ράλι των ομολόγων το κόστος ήταν σχεδόν απαγορευτικό, καθώς κυμαίνονταν κοντά στο 3,5-4%.

Η δεύτερη θετική παράμετρος- Μαζί με τα APS αποδεσμεύεται προσωπικό

Η δεύτερη θετική παράμετρος της δημιουργίας των σχημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων ευνοεί τις τράπεζες και όσον αφορά τις δραματικές απολύσεις ή αποχωρήσεις στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν.

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει η Eurobank, για την δημιουργία της FPS, σ αυτή θα μεταφερθεί προσωπικό απο την Τράπεζα το οποίο θα βρίσκεται εκτός της Τράπεζας. Τα κόστη θα είναι πολύ χαμηλότερα καθώς ήδη έχει αναφερθεί ότι εκτός απο την ηγετική ομάδα δεν έχει ξεκαθαρίσει το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ούτε έχει διασφαλιστεί η επιστροφή τους στην τράπεζα, μετά το τέλος της λειτουργίας της εταιρείας.

Η μεταφορά, λοιπόν, των δανείων καθίσταται απο κάθε πλευρά συμφέρουσα για τις τράπεζες αφού με μια κίνηση δεν θα μεταφέρονται μόνο τα βάρη, αλλά και προσωπικό το οποίο θα αποδίδει και με χαμηλότερο κόστος. Η τρίτη θετική προοπτική θα έλθει με την πώληση της εταιρείας FPS, την οποία η δίοικηση της Eurobank εκτιμά πως θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου. Βεβαίως, οι ανωτέρω σχεδιασμοί δεν θα προχωρήσουν δίχως αντιδράσεις καθώς το ύψος των απολύσεων που χρειάζονται να κάνουν οι τέσσερις τράπεζες είναι μεγάλο για την επόμενη πενταετία, ιδιαίτερα όσο προχωρούν οι ψηφιακές τράπεζες οι οποίες θα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των νέων τραπεζικών ομίλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα