Αυξάνονται οι έδρες της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο

Σε συνεργασία με την Kantar Public, η Μονάδα Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης του ΕΚ παρουσιάζει την κατανομή των εδρών στις υφιστάμενες πολιτικές ομάδες του ΕΚ. Η κατανομή πραγματοποιήθηκε βάσει στατιστικής προβολής, χρησιμοποιώντας δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε κάθε κράτος μέλος.

Η κεντροδεξιά αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές

του Μαΐου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνει τις έδρες του, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, εξασφαλίζοντας 188 θέσεις, δηλαδή το 26,7% των 705 συνολικά θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι κερδίζει μία παραπάνω έδρα σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, «ανεβαίνοντας» από τις οκτώ έδρες στις εννιά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παραμένει στάσιμος στις έξι έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, φαίνεται ότι αυξάνουν επίσης τα ποσοστά τους, κατακτώντας το 20%, σε σχέση με το 19% της προηγούμενης δημοσκόπησης, αλλά σημειώνουν πτώση σε σχέση με το σημερινό ποσοστό τους, που βρίσκεται στο 25%.

Η ακροδεξιά συνεχίζει να δυναμώνει την θέση της με βάση την νέα δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα

Ποια είναι τα «άλλα» κόμματα

Από το 2014, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις εθνικές πολιτικές σκηνές και (σύμφωνα με τα υπάρχοντα δημοσκοπικά δεδομένα) θα διεκδικήσουν έδρες στις επόμενες εκλογές. Αν αυτοί οι σχηματισμοί δεν είναι μέλη κάποιου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος και λαμβάνοντας υπόψη ότι δε συμμετέχουν στις υφιστάμενες πολιτικές ομάδες στο ΕΚ, οι έδρες τους εντάσσονται στην κατηγορία «άλλα». Με δεδομένο ότι δε μπορούμε να προδικάσουμε με ποια ή ποιες πολιτικές ομάδες θα επιλέξουν να συνταχθούν οι νέοι σχηματισμοί, οι έδρες αυτής της κατηγορίας είναι εξίσου μοιρασμένη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα