Πώς θα γίνει το Brexit μετά από 43 χρόνια "γάμου"

To Brexit μπορεί να αποτελέσει το πιο δύσκολο διαζύγιο της ιστορίας.

Θα υπάρχουν ώρες συναντήσεων των ανώτατων κλιμακίων και συνομιλιών στα παρασκήνια πριν βγει η Βρετανία από την ΕΕ. Αν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, η ευρωπαϊκή συμφωνία θέτει τις παραμέτρους σε μόλις 261 λέξεις, κάτι που σημαίνει πως οι πολιτικοί, οι δικηγόροι και οι γραφειοκράτες θα έχουν πολύ καιρό μπροστά τους για να κλείσουν το διαζύγιο αυτό.

Το πόνημα θα είναι τεράστιο. Αν και ηγέτες της χώρας από την

Margaret Thatcher κι έπειτα προασπίστηκαν την απόκλιση της χώρας από τις ζώνες του ευρώ και της Schengen, περίπου το 50% της βρετανικής νομοθεσίας που αφορά την οικονομία προέρχεται από την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν τη στιγμή που η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Νομικά, πρέπει να υπάρχουν δύο σετ διαπραγματεύσεων. Ένα το οποίο θα αφορά την Βρετανία και την αποστασιοποίησή της, και ένα το οποίο θα αφορά το μέλλον.

Σύμφωνα με το Άρθρο 50, οι ηγέτες μπορούν να θέσουν τις "κόκκινες γραμμές" για τις διαπραγματεύσεις.

Στάδιο πρώτο: Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι δύο χρόνια, εκτός εάν συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες προς παράταση.

Στάδιο δεύτερο: Tο δύσκολο κομμάτι για τη Βρετανία, όπου η χώρα θα προσπαθήσει να πετύχει ευνοϊκούς εμπορικούς όρους με την ΕΕ. Παρόλα αυτά θα βρίσκεται σε χειρότερη θέση αφού θα έχει ήδη βγει από την ΕΕ. Αναφορικά, η εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και Βρετανίας έχει πάρει 7 χρόνια και δεν έχουν πέσει οι υπογραφές ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα