Πώς θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των NPE’S οι τράπεζες

του Δημήτρη Παφίλα

Τους τρόπους χρηματοδότησης (funding για τη μείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων για την περίοδο 2019- 2020-2021 θέλουν να δουν στα αποτελέσματα του 9μηνου οι ξένοι επενδυτές προκειμένου να έχουν μια σαφέστερη εικόνα για τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Οι τρόποι χρηματοδότησης καθώς και η βελτίωση των εσόδων είναι το trade των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα για την επόμενη χρηματιστηριακή περίοδο, γι' αυτό και τα τμήματα investor relations των τραπεζών

φρόντισαν να υπάρχουν αναλυτικές παρουσιάσεις στα αποτελέσματα του 9μηνου. Η αναλυτική περιγραφή από τις τράπεζες με καθορισμένους στόχους την επόμενη τριετία θα είναι και οι απαντήσεις των τραπεζών απέναντι στην αμφισβήτηση στις ελληνικές τράπεζες που ξεκίνησαν οι short επενδυτές τις περασμένες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τραπεζίτη συστημικής τράπεζας, για να μειωθούν τα τραπεζικά ανοίγματα από τα 89 δισ. ευρώ σε 33 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021 οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την εξής αναλογία: Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα προέλθει κατά 50% από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων (από 25%), κατά 20% από τις οι αναδιαρθρώσεις δανείων, κατά 25% απο πλειστηριασμούς και το υπόλοιπο 5% από διαγραφές. Aνά τράπεζα τα ποσοστά θα έχουν διαφοροποιήσεις εξαιτίας και της διαφορετικής έκθεσης τους στις επιμέρους κατηγορίες δανείων, ωστόσο αυτό που ήδη έχει ανακοινωθεί είναι ότι για την επόμενη διετία οι τιτλοποιήσεις δανείων θα ανέλθουν περί τα 15 – 20 δισ. ευρώ.

Η πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank

Την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεκίνησε η Eurobank,μια διαδικασία από την έκβαση της οποίας, θα κριθεί πώς θα προχωρήσει η παροχή κρατικών εγγυήσεων,Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έλαβαν ένα σύντομο ενημερωτικό, καθώς και τη σύμβαση εμπιστευτικότητας (NDA) για το project Pillar. Τον διαγωνισμό, δηλαδή, για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το mezzanine ομόλογο της τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. (εντός ισολογισμού απαίτηση) και συνολικής απαίτησης 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένους επενδυτές στο σύντομο ενημερωτικό (teaser), το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, 31 χιλιάδων δανειοληπτών, τα οποία έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης 3,6 έτη. Τα παραπάνω δάνεια έχουν εξασφαλίσεις επί 36.000 ακινήτων, με την τράπεζα και τους συμβούλους να αποτιμούν την εμπορική αξία των ενεχύρων στα 2,9 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα εκδώσει τρία ομόλογα: To senior note προβλέπεται να διακρατηθεί από την τράπεζα, το mezzanine να πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή, ενώ για τον junior τίτλο εξετάζεται το ενδεχόμενο δωρεάς του σε κοινωφελές ίδρυμα, ως συμβολική πράξη για το ποιος θα «καρπωθεί» τυχόν υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου.

Την τιτλοποίηση, θα πραγμaτοποιήσουν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η ισπανική ALANTRA και η Morgan Stanley, ενώ το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει εντός των προσεχών ημερών παρουσιάσεις σε Λονδίνο, ΗΠΑ, με παράλληλη υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας. Οι μη δεσμευτικές προσφορές έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου και οι δεσμευτικές για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) εντός Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα