Πώς ο νέος Δρόμος του Μεταξιού αυξάνει τα ρίσκα για το χρέος 8 χωρών

Η φιλόδοξη επενδυτική πρωτοβουλία της Κίνας που ακούει στην ονομασία Belt and Road initiative, αυξάνει τα ρίσκα για το χρέος οκτώ χωρών, όπως αναφέρει νέα μελέτη.

Η εμβληματική πρωτοβουλία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping που έχει στόχο το “άνοιγμα” της κινεζικής οικονομίας, άρχισε να εκπονείται από το 2013 και ελπίζει να αναγάγει τη

χώρα σε οικονομική υπερδύναμη, συνδέοντά;ς την με το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ωστόσο, για την επιτυχία του χρειάζεται τη συμμετοχή πολλών κρατών. Από τις 68 χώρες που βολιδοσκοπήθηκαν ως δυνητικοί δανειστές της Κίνας στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου μαμούθ, οι 23 βρέθηκαν να κινδυνεύουν άμεσα να εκτροχιαστεί το ήδη υπέρογκο χρέος τους, σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε η δεξαμενή σκέψης Center for Global Development με έδρα την Ουάσινγκτον.

Μεταξύ αυτών, η Σρι Λάνκα, η οποία τον Δεκέμβριο παρέδωσε τον έλεγχο του λιμανιού Hambantota που χτίστηκε με κινεζικά δάνεια, στον κρατικό πάροχο υπηρεσιών λιμένων της Κίνας China Merchants Port Holdings.

Μεταξύ των άλλων χωρών που πιθανόν να μην μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους είναι το Πακιστάν, το Τζιμπουντί, οι Μαλδίβες, το Λάος, η Μογγολία, το Μαυροβούνιο, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.

Σύμφωνα με το think tank αυτές οι 8 χώρες θα δουν τα επίπεδα εξωτερικού χρέους τους προς την Κίνα και τις τράπεζές της να αυξάνεται δραματικά, εξαιτίας του σχεδίου Belt and Road, σύμφωνα με το οποίο θα επενδυθούν 8 τρισ. δολ. σε έργα υποδομής σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει το Πακιστάν, καθώς η Κίνα χρηματοδοτεί περί το 80% του χρέους του που ανέρχεται σε 62 δισ. δολ.

Οι αυξημένοι κίνδυνοι οφείλονται εν μέρει στο ιστορικό της Κίνας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ελάφρυνσης του χρέους στο παρελθόν. Το think tank χαρακτήρισε το ιστορικό της «προβληματικό», λέγοντας: «Σε αντίθεση με τους άλλους πιστωτές, η Κίνα δεν έχει υπογράψει δεσμευτική δέσμη κανόνων όσον αφορά την αποφυγή μη βιώσιμων δανείων και την αντιμετώπιση προβλημάτων χρέους όταν και εφόσον προκύψουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα