Πώς έκλεισε το ντιλ μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell

της Μαριάννας Τζάννε

Η ΖενίΘ η βορειοελλαδίτικη εταιρεία φυσικού αερίου με πάνω από 300.000 πελάτες σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία πουλήθηκε στην Ιταλική ΕΝΙ από την ΔΕΠΑ έναντι τιμήματος 57 εκ. ευρώ. Αν και τα μεγέθη των δύο εταιρειών δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα, η ΔΕΠΑ

εξαγόρασε από την Shell το μερίδιό της (49%) στις εταιρείες παροχής και διανομής φυσικού αερίου (ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής) με περισσότερους από 350.000 πελάτες έναντι 39 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 111 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταβάλλει στην πολυεθνική εταιρεία, θα πληρωθούν για την εξαγορά της ΕΔΑ Αττικής που έχει στην κατοχή της όλο το δίκτυο φυσικού αερίου.

Αν και για το ύψος του τιμήματος, ακούστηκαν πολλά, πληροφορίες αναφέρουν ότι τοποθετείται στα χαμηλά επίπεδα, εντός του εύρους αποτίμησης των χρηματοοικονομικών συμβούλων (Rothschild-Alpha Bank) και του ανεξάρτητου εκτιμητή (Eurobank). Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η έναρξη των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις των Ολλανδών που χρειάστηκαν μήνες για να γεφυρωθούν και να φτάσουμε στα 150 εκ. ευρώ που θεωρείται ένα υπολογίσιμο τίμημα για την ΔΕΠΑ. Μετά από σκληρές και επίμονες διαπραγματεύσεις που οριστικοποιήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Shell συμφώνησε να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά υπό δύο προϋποθέσεις: να μην επιδιώξει εμπορική διείσδυση στην αγορά φυσικού αερίου την επόμενη τριετία και να αναλάβει τις νομικές δεσμεύσεις-εγγυήσεις που απαιτούσε η εταιρεία για τα επόμενα 13 χρόνια. Πρόκειται για ένα όρο που κινδύνευσε να τινάξει την συμφωνία στον αέρα αφού συνάντησε την σθεναρή αντίσταση της πολυεθνικής εταιρείας. Στην ΔΕΠΑ πίεσαν πολύ να εξασφαλιστεί αυτός ο όρος, εκτιμώντας ότι η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία ήλεγχε το ποσοστό στην ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής θα διαλυόταν το επόμενο διάστημα, μην έχοντας καμία άλλη δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά ήθελε να εξασφαλίσει ότι κάποιο άλλο εταιρικό σχήμα θα μπορούσε να προσφέρει τις εγγυήσεις που χρειάζονταν σε περίπτωση μελλοντικών αστοχιών ή παραλείψεων.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο επανάκαμψης της Shell στην ελληνική αγορά, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αρχικά η Ολλανδική εταιρεία ζητούσε να μπει περιορισμός μόνο για την Αττική. Όμως η ΔΕΠΑ επέμεινε, όπως και έγινε, ο τριετής αποκλεισμός να αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Να σημειωθεί ότι όλες οι πλευρές επιβεβαιώνουν την ευκολία που υπήρξε στην επίτευξη συμφωνίας με τους Ιταλούς της ΕΝΙ για την πώληση της Ζενίθ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας) και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Αττική.

Αν και το πελατολόγιο των δύο εταιρειών είναι σχετικά κοντά, μεταξύ Ζενίθ και ΕΠΑ Αττικής υπάρχουν ορισμένες ουσιαστικές διαφορές που σχετίζονται με το πελατολόγιό τους. Η πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης –Θεσσαλίας έχει πετύχει πολύ μεγάλη διείσδυση στην συμπρωτεύουσα που σύμφωνα με στελέχη της, αποτυπώνεται στον αριθμό των μετρητών της που υπολογίζονται σε 300.000. Πρόκειται για πελάτες που διαθέτουν συμβόλαια αυτονομίας φυσικού αερίου με την εταιρεία εν αντιθέσει με την ΕΠΑ Αττικής όπου οι μετρητές υπολογίζονται σε 120.000 και αφορούν κυρίως κεντρική θέρμανση. Αυτό σημαίνει ότι μία πολυκατοικία π.χ 10 διαμερισμάτων θεωρείται ένας μετρητής παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο διαθέτουν 10 διαφορετικά νοικοκυριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα