«Βροντερό παρών» των ευρωπαϊκών IPOs το 2018 - Ξεπέρασαν τα €32 δισ.

Μια εξαιρετική χρονιά διανύουν ως τώρα οι ευρωπαϊκές IPOs, δηλαδή οι εταιρείες που εισάγονται στα διεθνή χρηματιστήρια μέσω Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (Initial Public Offering).

Μέχρι στιγμής, οι 27 IPOs των ευρωπαϊκών εταιρειών που έλαβαν χώρα το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ιστότοπος «dealroom.co», έφτασαν τα 32,5 δισ. ευρώ.

Για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους, το ποσό

έφθανε τα μόλις 8,3 δισεκ. ευρώ (57 IPOs).

Το 2017 οι IPOs βρέθηκαν σε υψηλό 10ετών, παρουσιάζοντας αύξηση 44% σε σχέση με το 2016!

Όμως το «πάρτι» δεν έχει ακόμα τελειώσει για το τρέχον έτος, καθώς ουκ ολίγες ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν να εισέλθουν στα χρηματιστήρια, μεταξύ αυτών οι Funding Circle και FarFetch, οι οποίες, να σημειωθεί πως είναι «μονόκεροι» (unicorns, start-ups που ξεπερνούν το 1 δισεκ. δολάρια σε αξία).

Η IPO που ξεχώρισε ήταν και η πιο πρόσφατη (13/6), της ολλανδικής εταιρείας συναλλαγών Adyen, με την τιμή να διπλασιάζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση και την κεφαλαιοποίηση να πλησιάζει τα 15 δισεκ. ευρώ!

Η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τις Spotify, Avast και CVC Capital μα πραγματοποιούν το μεγάλο βήμα.

Πάντως οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για την πορεία των αρχικών δημόσιων εγγραφών το 2018, με κάποιους να θεωρούν ότι η δραστηριότητα θα σταθεροποιηθεί, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα».

Στην πρώτη θέση από πλευράς της αξίας των IPOs που διαχειρίζεται βρίσκεται το New York Stock Exchange (NYSE). το Λονδίνο βρίσκεται στην έκτη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα