Πάμφθηνα τα πεντάστερα στην Πορτογαλία

Η οικονομική κρίση αποδείχθηκε η μεγάλη ευκαιρία για εταιρείες ιδιωτικού κεφαλαίου που κατάφεραν με πολύ ευνοϊκούς όρους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Πορτογαλία. Αυτό υποστηρίζουν οι Πορτογάλοι ξενοδόχοι, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι, λόγω των χαμηλών τιμών απόκτησης των μονάδων, οι εν λόγω εταιρείες κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις τιμές των προσφερόμενων δωματίων.

Μια τέτοια εταιρεία

είναι και η ECS Capital που, μεταξύ άλλων, πήρε τον έλεγχο ενός γνωστού θέρετρου, του Herdade dos Salgados, στα νότια της χώρας.

Περιτριγυρισμένο από ένα τοπίο που θυμίζει Μαϊάμι, με αμέτρητους φοίνικες, γήπεδα του γκολφ και γύρω – γύρω λιμνούλες, έχει θέα στον Ατλαντικό. Αυτό όπως κι άλλα δέκα ξενοδοχεία, τρία γήπεδα του γκολφ και άλλα ακίνητα έχουν περάσει στην κατοχή της ECS όταν αποφάσισε να τα πουλήσει ο επενδυτής, Carlos Saraiva, καθώς βαρυνόταν με υπέρογκα δάνεια.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ECS διατηρεί τον έλεγχο στα περισσότερα εξ αυτών και προσφέρει δραματικά χαμηλότερες τιμές για τις συνολικά 3.699 κλίνες που κατέχει, πλήττοντας τους τοπικούς ξενοδόχους. Για παράδειγμα, το πεντάστερο Vintage Lisboa στη Λισαβόνα χρεώνει 122 ευρώ την ημέρα για ένα δίκλινο, με πρωινό. Και δεν αποτελεί καν τη φθηνότερη επιλογή, αλλά την έκτη κατά σειρά σε μια λίστα 20 επιλογών στην πορτογαλική πρωτεύουσα μέσω του γνωστού ιστότοπου, booking.com.

Σημειωτέον ότι η ECS ιδρύθηκε από τον Antonio de Sousa, πρώην πρόεδρο της κρατικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos και ένας πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Σε διάστημα μικρότερο των 5 ετών η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων έγινε ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα