Δημήτρης Λαμπρόπουλος: Ο γιατρός που πίστεψε τις ΣΔΙΤ


Οι τοπικοί άρχοντες της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί και πρέπει να είναι περήφανοι για την πρωτιά τους. Στην Περιφέρεια τους λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό στη χώρα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Μάλιστα, το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κοζάνη που ξεκίνησε την πειραματική λειτουργία του για να πάει σε φουλ ρυθμούς τον ερχόμενο Ιούνιο και το οποίο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είναι ένα σημαντικό μέρος του όλου συμπλέγματος που στηρίχθηκε στο έδαφος

των ΣΔΙΤ.

Η ιστορία της Σύμπραξης (ΣΔΙΤ) στην Δυτική Μακεδονία σε συνδυασμό με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων πάει κάπου μια δεκαετία πίσω. Ναι, σωστά διαβάσατε μια δεκαετία...

Τον Αύγουστο του 2007 η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή – κυβέρνηση Κ.Καραμανλή- εγκρίνει την υπαγωγή του έργου στο πλαίσιο του νόμου για τις ΣΔΙΤ (ν. 3389/2005). Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε προκήρυξε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.

Η δημοσίευση – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2011. Τρία χρόνια αργότερα, το 2014 ανακηρύχθηκε ως Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης η Ενωση Εταιρειών «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ». Τα μέλη του Φορέα δηλαδή η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και η ΗΛΕΚΤΩΡ – από 50 % η κάθε μια- συνέστησαν όπως απαιτεί ο νόμος μια εταιρεία ειδικού σκοπού. Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία ΕΠΑΔΥΜ.

Η εταιρεία μετρά πλέον 2 χρόνια ζωής και το αποκλειστικό αντικείμενο της είναι η εκτέλεση της Σύμβασης αναφορικά με την χρηματοδότηση, κατασκευή και 25ετή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) του Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων ( ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η διαχείριση του Ολοκληρωμένου Συστήματος από την ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για την επεξεργασία του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων της ΠΔΜ, ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), του νέου ΣΜΑ Κοζάνης, καθώς και την λειτουργία των υπό κατασκευή εγκαταστάσεων και του υφιστάμενου συστήματος μεταφόρτωσης απορριμμάτων (9 ΣΜΑ) της Περιφέρειας.

Η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος θα επιφέρει την βέλτιστη τεχνολογική και περιβαλλοντική διαχείριση απορριμμάτων για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που είναι η πρώτη Περιφέρεια στη Χώρα που θα εναρμονιστεί πλήρως με τους στόχους της Οδηγίας Πλαίσιο για τα απορρίμματα 2008/98. Στο Ολοκληρωμένο Σύστημα πρόκειται να εξελιχθούν και συνέργειες με καινοτόμες δράσεις Διαλογής στην Πηγή που αναπτύσσονται στην περιοχή, με πρωτοπόρο τον Δήμο Κοζάνης ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο Δήμο της Περιφέρειας και τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Σήμερα, πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ο γιατρός Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Δήμαρχος Βοϊου με έδρα την Σιάτιστα, ένας θιασώτης των ΣΔΙΤ όπως φαίνεται και από το προεκλογικό του πρόγραμμα το 2010. Σε αυτό μεταξύ άλλων προτείνει και το project για την αναμόρφωση του Αλιάκμονα και την δημιουργία ζώνης αναψυχής σε συνεργασία με ιδιώτες ή κάνοντας χρήση της μεθόδου ΣΔΙΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα