Πολ Τόμσεν: Ο δολοφόνος που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Η πρόβλεψη του Πολ Τόμσεν ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα σε 21 χρόνια δημιούργησε αίσθηση και προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία θύμισε τις αποτυχημένες προβλέψεις του στελέχους του ΔΝΤ κατά το παρελθόν.

Είναι ότι οι προβλέψεις για την ανεργία είναι πράγματι δυσοίωνες και ότι θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να μειωθεί αυτή. Οι θέσεις εργασίας εύκολα χάνονται, αλλά πολύ δύσκολα δημιουργούνται

και η διαδικασία μείωσης της ανεργίας θα είναι αργή και επίπονη. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη θα κερδηθεί μόνο με συστηματική δουλειά πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας και όχι με γενικόλογες διακηρύξεις και ευρηματικές λεκτικές αντιπαραθέσεις.

Ο Πολ Τόμσεν βαρύνεται με τη συνολική αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και τη συνακόλουθη οικονομική καταστροφή και έκρηξη της ανεργίας. Οταν μιλά για την ανεργία, θυμίζει την έκφραση για τον δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υπό τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη είχε παρουσιάσει έρευνα στην οποία γινόταν η πρόβλεψη ότι με την πολιτική του μνημονίου η ανεργία θα έφτανε το 29% το 2013, όπως και έγινε τελικά (έφτασε το 28%). Αλλά τότε ο κ. Τόμσεν αγρόν ηγόραζε και προέβλεπε ότι θα ερχόταν σύντομα η ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι στόχος του σήμερα είναι να υποστηρίξει την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η οποία προωθείται με τη χρήση της οργουελιανής έκφρασης «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας». Το δόγμα δηλαδή ότι όσο πιο εύκολα απολύονται και όσο πιο φθηνά προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι τόσο καλύτερα για την αγορά εργασίας. Αλλωστε 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας το 2016 στην Ελλάδα ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ συνολικά ένας στους πέντε εργαζόμενους εργάζεται part time και με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Εάν υπολογίσουμε ότι πάνω από 400.000 νέοι άνθρωποι με υψηλή κατάρτιση και προσόντα έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση εργασίας, είναι σαφές ότι τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που ανακοινώνονται κρύβουν μια χειρότερη πραγματικότητα.

Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι δεν διαφαίνεται ελπίδα για ουσιαστική μείωση του ποσοστού ανεργίας όσο δεν υπάρχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα προσδιορίζει τους τομείς της οικονομίας που θα στηρίξουν την απασχόληση και τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό - υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Χρειάζεται, επίσης, επίπονη και αποτελεσματική καθημερινή δουλειά για την αξιοποίηση των -έστω περιορισμένων- υφιστάμενων πόρων και την υποστήριξη των επενδυτικών σχεδίων που σήμερα χάνονται στη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί η αναγκαία πρόοδος.

Είναι έτοιμη η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το νέο περιβάλλον το οποίο υποτίθεται ότι θα διαμορφωθεί εάν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους δανειστές; Διότι είναι μάταιο να περιμένουμε από τους δανειστές και τα μνημόνια το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για την επιστροφή των δανεικών και για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων σε σκοτωμένες τιμές.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (22-1-2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα