Κατερίνα Παπανάτσιου - Η πολιτική και ο χρόνος

Η Κατερίνα Παπανάτσιου στις 7 Μαρτίου έχει γενέθλια. Γεννημένη το 1960 είναι ένα παιδί της ύστερης μεταπολίτευσης. Πρόλαβε τις τελευταίες εκλάμψεις μιας κομματικοποίησης που δεν είχε μέτρο. Στην παλιά Βιομηχανική – μακριά από τον κέντρο των διεργασιών που ήταν η Πανεπιστημιούπολη της μεγαλύτερης φοιτητούπολης της χώρας- τα πράγματα κυλούσαν ήσυχα. Άλλωστε, σε αυτό βοηθούσε και η ένταξη της. Στην ΚΝΕ της εποχής όπου κυριαρχούσε το σύνθημα: «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα». Πάντως, στην Βιομηχανική Θεσσαλονίκης

στα χρόνια της Παπανάτσιου τα μεταφρασμένα συγγράμματα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας έκαναν ...περίπατο δίχως την παραμικρή αμφισβήτηση. Όπως και η εμβληματική διαχρονική παρουσία της καθηγήτριας Μαρίας Νεγρεπόντη- Δελιβάνη.

Δεν ξέρω με τι βαθμό πέρασε τα μαθήματα της Νεγρεπόντη- Δελιβάνη η σημερινή υφυπουργός Οικονομικών αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Λεπτομέρειας ιστορικής φύσης.

Πάντως, τα ζητήματα της αγαπητής συντρόφισσας από την Ζαγορά του Πηλίου ( με καταγωγή από τον Αλμυρό) είναι άλλα. Για παράδειγμα, ο χρόνος – ο ορισμός αλλά η διαχείριση του- είναι ένα από αυτά. Η υφυπουργός Οικονομικών μιλά για την άμεση «εγκατάσταση» των POS ευαίσθητες ομάδες επαγγελματιών (όπως οι υδραυλικοί) και εννοεί το επόμενο καλοκαίρι – δύο χρόνια μετά την επιβολή των περιορισμών λόγω capital control.Επιπλέον, βγαίνει και δηλώνει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα καθορισμού των τελών κυκλοφορίας αλλά από το ...2018.

Για τώρα, για τα σημερινά μας... τίποτα. Φόροι, φόροι, φόροι στους συνήθεις υπόπτους δίχως να διευρύνεται η φορολογική βάση – όταν δόθηκαν οι ευκαιρίες με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω capital control. Η ευρεία υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές – ειδικά με γιατρούς, βενζινοπώλες, υδραυλικούς, δικηγόρους, φοροτεχνικούς και λογιστές, κάβες κλπ.- ήταν η μοναδική αποτελεσματική λύση για την φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή. Αλλά, η κυβέρνηση Τσίπρα και οι υπουργοί της από το καλοκαίρι του 2015 το φοβήθηκαν... Άρχισαν και εκείνοι όπως και άλλοι συνάδελφοι τους στο παρελθόν να μην μπορούν να θεραπευτούν από το σύνδρομο Τσοβόλα...

Και όμως η κα Παπανάτσιου έρχεται από τον καθαρό αέρα που φέρνει το βουνό του Πηλίου και ο Παγασητικός. Έχει δουλέψει στην ζωή της – σταθμός η θητεία της στον πρωτοπόρο Αγροτικό Συνεταιρισμό της Ζαγοράς (με τα μήλα Zagorin). Είναι μητέρα δύο παιδιών και γνωρίζει τις ανάγκες των οικογενειών. Έχει δουλέψει και ως ελεύθερος επαγγελματίας και ξέρει από ...μπλοκάκια. Αλλά, όταν υπερισχύει η πολιτική προτεραιότητα της πραγματικότητας που διαμορφώνει η ίδια η ζωή τα πράγματα θολώνουν. Και οι εξαγγελίες δεν έχουν χρονικό τέρμα... Δυστυχώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα