Ποιοι είναι οι Έλληνες για το Υπερταμείο που δεν θέλουν οι Θεσμοί

Διπλή εμπλοκή σημειώθηκε στη συμφωνία για το νέο Υπερταμείο που θα διαχειρίζεται τη Δημόσια Περιουσία (ακίνητα, τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.ο.κ.), αφενός για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου, αφετέρου στη λίστα για τη δεύτερη «φουρνιά» ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν σε αυτό εντός του φθινοπώρου (μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει κλέισει η σχετική

συμφωνία).

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν καταλήξαμε στα πρόσωπα», ωστόσο η εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει για τα 3 μέλη που προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά και όχι στα δύο που αναλογούν στο κουαρτέτο. Όπως έχει γίνει γνωστό, «φαβορί» για τη θέση του επικεφαλής θεωρείται ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, που είχε διατελέσει συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Για να κλειδώσει το όνομά του, καθώς και του δεύτερου που θα προτείνουν οι θεσμοί, πρέπει να συμφωνηθούν και τα τρία μέλη που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα είναι σύζυγος βουλευτή της Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και το τρίτο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και για τους τρεις όμως, οι θεσμοί έχουν θέσει βέτο, καθώς, όπως λένε για το στέλεχος της ΤτΕ, αλλά και για τη σύζυγο του βουλευτή, τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, ενώ εκφράζουν και αμφιβολίες για το κατά πόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα ώστε να χειριστούν θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Σημειώνεται ότι, τόσο ο πανεπιστημιακός, όσο και η σύζυγος του βουλευτή λέγεται ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής Τσακαλώτου. Το θέμα πάντως μπλοκάρει τη σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να εμπλακούν στις συζητήσεις τόσο ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, όσο και ο πρόεδρος τους Eurogroup, Γερμούν Ντάισελμπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα