Ποιο shutdown; Σχεδόν 10% τα κέρδη στο 35ημερο

Υπήρξε το μακροβιότερο αλλά και το μοναδικό shutdown στην ιστορία της Wall Street που συνοδεύτηκε από υψηλά κέρδη - Οι επενδυτές εστιάζουν στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, στη «σκιά» της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1% έκλεισε την Παρασκευή η αμερικανική αγορά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 0,50%.

Η μεταβλητότητα πάντως εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κινήσεις των δεικτών, μια τάση που δείχνει να έχει καθιερωθεί ως η νέα

«νόρμα» το τελευταίο τρίμηνο, με ότι αυτό μπορεί να προμηνύει για το μέλλον, το οποίο έχει ήδη στιγματιστεί από δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα (αλλά και μεσοπρόθεσμα) οι επενδυτές δέιχνουν να οδηγούνται από τα θεμελιώδη των εισηγμένων, αγνοώντας προσωρινά τουλάχιστον τα αρνητικά οικονομικά σινιάλα, εμπόριο, shutdown και γεωπολιτικά.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει στην πλειοψηφία τους τις προβλέψεις των αναλυτών, ειδικά σε ότι αφορά τις τεχνολογικές, οδηγώντας έτσι σε κέρδη τους δείκτες.

Ταμπλό: Την Παρασκευή ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,69% στις 24.722 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,83% στις 2.664 μονάες και τον Nasdaq να κινείται 1,29% υψηλότερα στο επίπεδο των 7.164 μονάδων.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+3,3%) και Caterpillar (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-5,7%) και McDonalds (-1,8%). Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2% έκλεισαν οι περισσότερες τεχνολογικές, καθώς και τράπεζες.

Αδιαφόρησαν για το shutdown οι επενδυτές και δικαιώθηκαν - Το βλέμμα στις εισηγμένες

Η απόφαση Τραμπ για προσωρινή άρση του shutdown δεν άλλαξε πολύ τα δεδομένα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος «υποχώρησε» μεν σε μια συμβιβαστική λύση, ωστόσο απέδειξε πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα του Τείχους, το οποίο και θα κυνηγήσει με κάθε κόστος, ακόμη κι αν χρειαστεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Μάλιστα η Συνέντευξη Τύπου δεν επηρέασε καθόλου τους δείκτες, κάτι το φυσιολογικό, αφού από τη μία η προσωρινή άρση του shutdown είναι κάτι το θετικό, όμως μακροπρόθεσμα ο Τραμπ δείχνει πρόθυμος να φτάσει το θέμα στα άκρα. Ωστόσο οι επενδυτές, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν να αδιαφορούν για το shutdown...

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg, το οποίο εμφανίζει την πορεία της Wall Street σε σχέση με παλαιότερα shutdown. Είναι εμφανές πως παρότι στο παρελθόν shutdown σήμαινε απώλειες, το 35ημερο shutdown του Τραμπ (το μεγαλύτερο μάλιστα στην ιστορία) συνοδεύτηκε από κέρδη σχεδόν 10%!

Πτώση στις μετοχές παγκοσμίως μετά από τέσσερις εβδομάδες

Και στην Ευρώπη ο Stoxx 600 αποχαιρετά την εβδομάδα με συνολικά κέρδη 0,56%. Πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μετοχές κατέγραψαν την πρώτη πτωτική τους εβδομάδα μετά από τέσσερις σερί ανοδικές εβδομάδες.

Το ευρώ ανέκαμψε ελαφρά στο 1,1414 EUR/USD έναντι του δολαρίου, ενώ το πετρέλαιο κινείται σταθεροποιητικά στα 53,53 και 61,51δολ/βαρέλι για αργό και Brent αντίστοιχα.

Στο 2,757% το αμερικανικό 10ετές, ενώ ισχυρό ράλι κατέγραψε ο χρυσός, που ξεπέρασε τα 1.300 δολάρια/ουγγιά.

Άνοδος στην Ευρώπη

Στο ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα των αναμενομένων μακροοικονομικών από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές (+1,8%), ανερχόμενες στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 11 Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ενθαρρυντικά τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη που ανακοινώθηκαν χθες από αμερικανικές εταιρίες.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και οι κλάδοι πρώτων υλών (+3,3%), χημικών (+1%), τραπεζών (+1,7%) και αυτοκινήτου (+2,3%).

Με οριακά κέρδη έκλεισαν οι τηλεπικοινωνίες, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τη Vodafone, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κινητής τηλεφωνίας, και τη σκανδιναβική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telia. Η μετοχή της Vodafone σημείωσε πτώση 4,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών, ενώ της Telia υποχώρησε κατά 4,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,61% κι έκλεισε στις 357,84 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,36% κι έκλεισε στις 11.281,79 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,11% στις 4.925,82 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +1,26% και τις 19.810,52 μονάδες.

Με πτώση 0,14% στις 6.809,22 μονάδες έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, εν μέσω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit, αλλά και λόγω πιέσεων από τη Vodafone και την ισχυρή στερλίνα.

Η βρετανική εφημερίδα «Sun» ανέφερε σήμερα ότι το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας ετοιμάζεται να καταλήξει σε συμβιβασμό με την Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για το Brexit.

Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την παγκόσμια οικονομία, μετά και τις προειδοποιήσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε για καθοδικούς κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Αβεβαιότητα για εμπόριο

Aβεβαιότητα παραμένει γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις χθεσινές απαισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη προόδου.

Ωστόσο, σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας παράλληλα ότι προσβλέπει στον νέο γύρο συνομιλιών με το Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Larry Kudlow, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αισθάνεται αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «καθοριστικό» τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων της επόμενης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών λειτουργιών, που συνεχίζεται για 35η ημέρα, απειλώντας πλέον την οικονομία. Η Γερουσία των ΗΠΑ, αφού απέρριψε δύο νομοσχέδια για τον τερματισμό του κυβερνητικού shutdown, αναζητά έναν τρόπο να δώσει τέλος στο αδιέξοδο.

Μια διμερής ομάδα βουλευτών ανέφερε ότι εισήγαγε μια τροπολογία στη Γερουσία για να ανοίξει προσωρινά περίπου το ένα τέταρτο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα