Γιατί καλπάζει ο χρυσός - Ξεπέρασε τα $1.300

Γεωπολιτικά, shutdown και οι αβέβαιες οικονομικές συνθήκες ενισχύουν το πολύτιμο μέταλλο - Οι Κεντρικές Τράπεζες διψάνε για χρυσό - Η Αγγλία αρνείται στο Μαδούρο επαναπατρισμό χρυσού $1,2 δισ.

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με την κρίση στη Βενεζουέλα να κλιμακώνεται, και τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να μην παρουσιάζουν βελτίωση, ο χρυσός βρήκε το δρόμο προς τα 1.300 δολάρια/ουγγιά, ξεπερνώντας ένα δύσκολο ψυχολογικό φράγμα.

Η απόφαση Τραμπ για προσωρινή

άρση του shutdown δεν άλλαξε πολύ τα δεδομένα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος «υποχώρησε» μεν σε μια συμβιβαστική λύση, ωστόσο απέδειξε πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα του Τείχους, το οποίο και θα κυνηγήσει με κάθε κόστος, ακόμη κι αν χρειαστεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Ταυτόχρονα η ελαφρά αποδυνάμωση του δολαρίου δημιούργησε κατάλληλες συνθήκες για μια ισχυρή ανοδική κίνηση το πολύτιμο μέταλλο, σε υψηλό εβδομάδας.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με άνοδο 1,4% ή 18,30 δολ., στα 1.304,20 δολ. ανά ουγγιά, προτού υποχωρήσει ελαφρά κάτω από τα $1.300 μετασυνεδριακά.

Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός σημείωσε άνοδο άνω του 1%.

Ενισχύεται το ενδιαφέρον για τα πολύτιμα μέταλλα

Το τελευταίο τρίμηνο ο χρυσός παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του καταφύγιου (όπως και σε γιεν και αμερικανικά/γερμανικά ομόλογα), φοβούμενοι πως τα αρνητικά σινιάλα από την παγκόσμια οικονομία και οι νέες (λεπτές) γεωπολιτικές ισορροπίες πιθανόν να δώσουν παράταση στη bear market που εισήλθαν στα τέλη του 2018 οι μετοχές.

Επίσης μη ξεχνάμε την τεράστια ζήτηση που απολαμβάνει το παλλάδιο, το οποίο έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα. Περισσότερα εδώ.

Σημειώνεται επίσης ότι παρά την ελαφρά υποχώρηση του δολαρίου σήμερα, στο newmoney.gr έχουμε αναφέρει ήδη από τις αρχές του 2018 πως δεν αναμένουμε να ανακοπεί η πορεία του αμερικανικού νομίσματος και το 2019, όπως εκτιμούσαν όλοι σχεδόν οι επενδυτικοί οίκοι για το 2018 (όταν και το δολάριο έκανε μία από τις καλύτερες χρονιές του).

Το αδύναμο ευρώ και η σπάνια συσχέτιση χρυσού/δολαρίου

Τα χθεσινά σχόλια Ντράγκι φανέρωσαν πόσο «εθισμένη» στη χαλαρή νομισματική πολιτική είναι η ΕΚΤ, καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν πως η Τράπεζα θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια στην ευρωζώνη, τουλάχιστον όχι πριν τη λήξη της θητείας του Ντράγκι τον Οκτώβρη (με πολλούς να βλέπουν την επόμενη αύξηση πολύ αργότερα).

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη άλλωστε μόνο ευνοϊκές δεν είναι, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη όπου καταγράφεται παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Εάν πράγματι το ευρώ συνεχίσει να παραπαίει έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας το αμερικανικό νόμισμα, τότε θεωρητικά αυτό θα σήμαινε πτώση για τον χρυσό, καθώς ισχυρό δολάριο καθιστά ακριβότερο (και άρα λιγότερο ελκυστικό) τον χρυσό για αγορά μέσω συναλλάγματος.

Όμως δολάριο και χρυσός, δύο παραδοσιακοί ανταγωνιστές, τον τελευταίο χρόνο διατηρούν θετική συσχέτιση, ένα φαινόμενο πάρα πολύ σπάνιο, που αν μη τι άλλο κάτι δείχνει...

Οι Κεντρικές Τράπεζες διψάνε για χρυσό - Η Αγγλία είπε «όχι» στον Μαδούρο

Την ίδια ώρα οι Κεντρικές Τράπεζες πολλών χωρών αγοράζουν/επαναπατρίζουν σιγά-σιγά (και διακριτικά) τα αποθέματα χρυσού τους, και όπως έχουμε αναλύσει ήδη από το 2018 στο newmoney.gr, δημιουργείται ένα μοτίβο στην αγορά χρυσού που δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Αναλυτικότερα εδώ.

Στο μεταξύ η Αγγλία αρνείται στο Μαδούρο επαναπατρισμό χρυσού $1,2 δισ.! Η Τράπεζα της Αγγλίας απέρριψε το αίτημα του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο για απόσυρση χρυσού από τις θυρίδες, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

Αβεβαιότητα στο εμπόριο

Aβεβαιότητα παραμένει, εν τω μεταξύ, γύρω και από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις χθεσινές απαισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη προόδου.

Ωστόσο, σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας παράλληλα ότι προσβλέπει στον νέο γύρο συνομιλιών με το Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Λάρι Κούντλοου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αισθάνεται αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «καθοριστικό» τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,8% στις 95,9 μονάδες.

Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, στο 1,141 δολ., ενώ η στερλίνα σημειώνει άνοδο 1% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, στο 1,319 δολ.

Ώθηση στην στερλίνα προσέφερε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sun», που ανέφερε ότι το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας ετοιμάζεται να καταλήξει σε συμβιβασμό με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, για το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα