Ποια θα είναι τα νέα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε λιγότερο από 15 χρόνια, οι οκτώ από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις, παγκοσμίως, θα είναι δίπλα στη θάλασσα και θα έχουν εξελιχθεί σε σπουδαία ναυτιλιακά κέντρα. Η ανάπτυξη θα έρθει από τη θάλασσα και όχι από τη στεριά. Μάλιστα στις συγκεκριμένες πόλεις θα έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι προκειμένου να εκμεταλλευθούν την άνθιση του θαλάσσιου εμπορίου το οποίο θα έχει υπερδιπλασιαστεί.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο Mare Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

στις αρχές της εβδομάδας με τίτλο τα «πάντα ρει».

O Khamis Buamim

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του DubaiCouncil για θέματα ναυτιλίας Khamis Buamim, ο οποίος είναι από τις σημαντικές προσωπικότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, είναι ενδιαφέροντα και οδηγούν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

- Ο πληθυσμός της γης αναμένεται να φθάσει έως το 2030 τα οκτώ δισ., με το 98% να προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα σε πληθυσμό.

- Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα ζουν σε μεγαλουπόλεις. Μεγάλο πρόβλημα με την αστυφιλία θα υπάρξει στην Κίνα, Νότια Ασία, Μπαγκλαντές, Τουρκία και Νιγηρία.

- Η αστυφιλία θα αυξηθεί παγκοσμίως κατά 60%. Οκτώ από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου θα είναι ναυτιλιακά κέντρα.

- Οι χώρες όπου καταγράφεται γήρανση του πληθυσμού βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα οι οικονομίες τους να οδηγηθούν σε υφεσειακή πορεία.

- Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα αυξηθεί, παγκοσμίως, σημαντικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

- Το 2030 οι μεγαλύτερες και με διαφορά οικονομίες θα είναι της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ.

- Η αγοραστική δύναμη θα οκταπλασιαστεί στην Ασία έως το 2030.

- Η μεγάλη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος παγκοσμίως θα δώσει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία να αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

- Το θαλάσσιο εμπόριο θα υπερδιπλασιαστεί.

- Το 2030 η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 40%.

- Η κατανάλωση πετρελαίου από την Κίνα θα τριπλασιαστεί και θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής.

- Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση θα σημειώσει και η Κίνα

- Κίνα και Ινδία θα είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα με την Κίνα να απορροφά το 60%.

- Η Ινδία θα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ατσαλιού.

Τα αποθέματα πετρελαίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου τα οποία θα εξαντληθούν έως και μετά από 99 χρόνια, ανά γεωγραφική περιοχή είναι:

Μέση Ανατολή 746 δισ. βαρέλια

Βόρεια Αμερική 209 δισ. βαρέλια

Νότια Αμερική 123 δισ. βαρέλια

Αφρική 117 δισ. βαρέλια

Ευρασία 99 δισ. βαρέλια

Ασία-Ωκεανία 34 δισ. βαρέλια

Ευρώπη 14 δισ. βαρέλια

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη της ευθυγράμμισης των ευρωπαϊκών κανονισμών με εκείνους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

«Δημιουργούνται προβλήματα στις ναυτιλιακές εταιρείες από το διπολικό αυτό σύστημα αφού άλλα ισχύουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια άλλα εκτός Ευρώπης στην καταχώρησης των δεδομένων των εκπομπών αερίων», επεσήμανε ο Απόστολος Πουλοβασίλης Γενικός Διευθυντής της Aegean ShippingManagement S.A.

«Υπάρχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, διαφορετικές κατηγορίες δεδομένων που θα πρέπει να αναφέρονται, διαφορετικοί τρόποι αναφοράς δεδομένων ενώ διαφορετικοί είναι η στόχευση των κανονισμών με την ΕΕ να έχει πιθανόν βλέψεις να εφαρμόσει ένα ETS (Emissions Trading Scheme) σε περιφερειακό επίπεδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα