Πληθαίνουν τα βέλη προς τον Μακρόν: «Είναι ο πρόεδρος των πλουσίων»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγορήθηκε κατά τη διάρκεια της εκλογής της Γαλλίας το 2017 ότι ήταν δούρειος ίππος για την απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Πέντε μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία, επικρίνεται για το γεγονός ότι κυβερνά για λογαριασμό των πλουσίων, τους οποίους απαλλάσσει από τους φόρους.

Τα σχέδια του 39χρονου προέδρου για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα έχουν επικριθεί από τα συνδικάτα, την

αντιπολίτευση και ακόμη και από ορισμένα μέλη της δικής του πολιτικής οικογένειας ως υπερβολικά γενναιόδωρα για όσους ευημερούν. Τα περισσότερα βέλη στράφηκαν προς το σχέδιό του να περιορίσει σημαντικά το εύρος της φορολογικής επιβάρυνσης για τους πλούσιους της Γαλλίας. Η πρωτοβουλία αυτή προστίθεται στην περικοπή των επιδομάτων στέγασης και στις μειωμένες εισφορές επί των κεφαλαιουχικών κερδών και των εταιρικών κερδών.

Για την κυβέρνηση, οι πολιτικέςαυτές αποσκοπούν στην τόνωση των επενδύσεων, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας που θα ωφελήσουν ολόκληρο τον πληθυσμό. Ωστόσο, οι αλλαγές προκαλούν επίσης βαθιά αγανάκτηση μεταξύ των Γάλλων ψηφοφόρων για την ανισότητα που έδωσε στη Γαλλία ένα από τα πιο γενναιόδωρα κοινωνικά συστήματα του κόσμου, καθώς και για τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη.

"Η κυβέρνηση άνοιξε μια συζήτηση που γρήγορα έγινε υστερική", δήλωσε ο Eric Pichet, καθηγητής στην Kedge Business School. «Επιστρέψαμε στην παραδοσιακή διάσπαση της οικονομικής απόδοσης» και στην ανάγκη διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής», είπε.

Το Le Figaro, η L'Opinion και η Le Canard Enchaine κατέστησαν την Τρίτη το θέμα του φόρου των πλουσίων, θέμα στην πρώτη τους σελίδα. Η πιο πρόσφατη έκδοση του L'Obs είχε μια φωτογραφία μπροστά από τον Μακρόν, έναν πρώην τραπεζίτη, σε ένα κοστούμι πλεγμένο με τις λέξεις "Γιατί τα δίνει στους πλουσίους".

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο κεντρώος πολιτικός που υποστήριξε τον Μακρόν στις εκλογές, δήλωσε ότι το φορολογικό σχέδιο είναι «ανισόρροπο». Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την κυβέρνηση το καλοκαίρι για την ελευθέρωση του εργατικού δικαίου, το χαρακτήρισε "άδικο". Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής της ένωσης CGT, δήλωσε ότι "κάποτε είχαμε έναν πρόεδρο για τους πλούσιους, τώρα έχουμε έναν πρόεδρο για τους εκατομμυριούχους".

Keywords
Τυχαία Θέματα