Πίσω από τις "κλειστές πόρτες" των Βρυξελλών

Οι συνεδριάσεις των Βρυξελλών, στην αρχή της εβδομάδας, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης ευρώ (18 συνολικά) ανάμεσά τους ο Προεδρεύων στο ECOFIN ανέδειξαν πολλά ενδιαφέροντα. Και ενώ η προσοχή μας ήταν στραμμένη στις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, ήταν φυσικό να παραμείνουν στην άκρη σημαντικές διαπιστώσεις που έμειναν γενικά "ακάλυπτες" ! Τόσο από πλευράς επικοινωνίας όσο και των μέσων ενημέρωσης.

Η

φωτογραφία του Έλληνα Υπουργού με τους συνάδελφους του στις Βρυξέλλες, εκτιμήθηκε διαφορετικά απ΄ ότι πραγματικά συνέβη στις συνεδριάσεις, όπως και οι αναφορές του Ντάισεμπλουμ, στο θέμα προόδου με την Τρόικα για την Ελλάδα.

Οι δικές μας πληροφορίες, λένε ότι " το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό" που αποδίδεται στην πρόσφατη αλλαγή τακτικής του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η οποία μεταφέρθηκε στους εταίρους από το Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως στα κρίσιμα θέματα που μας αφορούν, για να εγκριθεί και τυπικά η επόμενη δόση του δανείου.

Μια τακτική λογικής, η οποία όπως επαναλαμβάνεται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τοποθετείται στα ήδη συμφωνηθέντα των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής, σε πολιτικό επίπεδο.

Το καυτό για την ΕΕ θέμα των τραπεζών, αποδείχθηκε ότι η χώρα η οποία το επέλυσε σε ένα 24ωρο ήταν η Ελλάδα και οι τράπεζές της. Την ίδια ώρα πού επιτηρητές από την ΕΚΤ, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους από τη Φρανκφούρτη για την Ιταλία και τη Γαλλία, με στόχο να διαπιστώσουν αν " οι ανακεφαλεοποιήσεις, βρίσκονται σε σωστό δρόμο και οι λογαριασμοί, όπως τους αποκαλούν στο τραπεζικό σύστημα (conti -compte), δεν κινδυνεύουν, ενώ τα κεφάλαια της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν βρει ανταπόκριση ".

Προσωπική μας κατά συνέπεια εκτίμηση είναι ότι, έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, πιθανότατα έως την προσεχή Τρίτη, θα ακουστούν τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες.

Με την ίδια διαδρομή των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, θετικά ήταν επίσης τα νέα που αφορούσαν συνολικά την πρόοδο των χωρών του Νότου. Ιδιαίτερα στον τομέα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης όπου η συγκεκριμένη φράση η οποία αποτυπώθηκε για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν : " τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με τις πιο ασθενείς οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης πού υποστηρίζονται από το 2010 από την ΕΕ το FMI και την ΕΚΤ, είναι πραγματικότητα".

Η ανάπτυξη, τονίστηκε στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, προβλέπεται στο 2,9% το 2015 χάρις στις μεταρρυθμίσεις, τις εξαγωγές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό !

Στον τομέα της ανεργίας, το Eurogroup και η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ για την Ελλάδα αναφέρθηκε ότι " από το 27,3% το 2013 θα μειωθεί σταδιακά έως το 2015 και προβλέπεται να φτάσει το 24%".

Σημεία ανάκαμψης αναφέρθηκαν και για την Ισπανία η οποία στους ρυθμούς ανάπτυξης θα φτάσει το 1% με πρόβλεψη το 2014 της τάξης του 0,5%.

Με ρεκόρ εξαγωγών έναντι όλων σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανακάμπτουν με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ τα ερωτηματικά αφορούν το μέλλον της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Θέματα που προέκυψαν αυτή την εβδομάδα και έκαναν τις δυο κυβερνήσεις να τρέξουν με νομοσχέδια και ανατροπές στους προϋπολογισμούς τους, προκειμένου να συναχτούν και συμμορφωθούν με τις εντολές της Κομισιόν πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Συμπερασματικά στις αίθουσες των Βρυξελλών οι "κλειστές πόρτες" πολλές φορές διατηρούν μεγαλύτερη ηρεμία και ψυχραιμία από εκείνους που στηρίζονται σε υποθέσεις και αναστατώνουν τους πολίτες μέχρι τελικά να έρθει η ανακούφιση! ...

Γιατί τα μαθήματα δεν τελειώνουν ποτέ.

Blogger Μανώλης Μαυρομμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα