Πίεση Ευρωκοινοβουλίου σε κράτη-μέλη για μετεγκατάσταση προσφύγων

του Ιωάννη Αντύπα

Αντιτίθεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταφορά μέρους των θέσεων που υπάγονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης (μεταφορά 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην Ε.Ε.) και ένταξη τους στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων (ένας Σύρος πρόσφυγας από την Ελλάδα στη Τουρκία και ένας Σύρος έπειτα από την Τουρκία στην Ε.Ε.).

Με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το Κοινοβούλιο

προσπαθεί να ασκήσει πίεση στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούν να συνυπολογίζουν τους πρόσφυγες που δέχονται από την Τουρκία στο συνολικό αριθμό θέσεων στις οποίες υπάγονται οι θέσεις της μετεγκατάστασης.

Πρακτικά συνεπώς αυτό σημαίνει την σμίκρυνση των ευθυνών που θα έχουν τα Κράτη Μέλη στον διαμοιρασμό των βαρών της μετανάστευσης μέσω της αποδοχής μικρότερου αριθμού προσφύγων. Η Σκα Κέλλερ, αρχηγός των Πρασίνων και πρώην υποψήφια για την θέση της Προέδρου της Επιτροπής κατά τις Ευρωεκλογές του 2014 δήλωσε πως «η επανεγκατάσταση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος της μετεγκατάστασης».

Η Γερμανίδα πολιτικός και εισηγητής του εν λόγω ψηφίσματος υπογράμμισε ότι το καθεστώς μετεγκατάστασης αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης το οποίο «πρέπει να ενισχυθεί, και όχι να αποδυναμωθεί». Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι «τα κράτη μέλη δεν κάνουν αρκετά», και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.

Μέχρι τώρα, από τις 120.000 θέσεις προς μετεγκατάσταση έχουν καλυφθεί μόλις το 5% αυτών εντός του πρώτου από τα δύο έτη λειτουργίας του προγράμματος. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 50 αποχές και οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δεσμευτούν για την κάλυψη του ενός τρίτου των συνολικών θέσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Το ΕΚ ζητά, επίσης, να καταστούν επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση εντός της ΕΕ οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ερυθραία. Σημειώνει ότι το 2015, οι Αφγανοί ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων που έφθασε στην ΕΕ, φθάνοντας τον άνευ προηγουμένου αριθμό των περίπου 180.000 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ήταν ασυνόδευτα ανήλικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα