Πιέσεις στις ευρωαγορές λόγω Brexit και φόβων για παγκόσμια ύφεση

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωαγορές, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,56% στις 373,93 μονάδες με τους περισσότερους δείκτες σε αρνητικό έδαφος. Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα ο γαλλικός CAC σημείωνε τις χειρότερες επιδόσεις με πτώση 1%, για να μειώσει ωστόσο λίγο αργότερα την πτώση.

Ο βρετανικός

FTSE 100 υποχωρεί 0,46%, o γερμανικός DAX -0,10%, o γαλλικός CAC 40 -0,39%, στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,22% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,22%.

Οι ανησυχίες των αγορών έχουν αυξηθεί, εν μέσω εντεινόμενων ενδείξεων για επιβράδυνση της οικονομίας που ίσως οδηγήσει σε ύφεση. Η γερμανική μεταποίηση συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, συμπαρασύροντας την απόδοση του 10ετούς σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2016.

Αντίστοιχα, οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας στην περιοχή το Μάρτιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ ευρωζώνης υποχώρησε στις 51,3 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 51,9 μονάδες του Φεβρουαρίου, έναντι εκτιμήσεων για 52 μονάδες.

Οι φόβοι διογκώθηκαν από τα στοιχεία για το μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ, όπου ο δείκτης PMI διολίσθησε σε χαμηλό 21 μηνών το Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε επίσης σε χαμηλό διμήνου. Ο μεταποιητικός PMI έπεσε στις 52,5 μονάδες από 53 τον Φεβρουάριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,8 μονάδες από τις 56. Κάθε τιμή του δείκτη άνω των 50 μονάδων δείχνει επέκταση, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύεται συρρίκνωση.

Η καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων των ΗΠΑ - η οποία απεικονίζει τις αποδόσεις των ομολόγων βραχείας έως μακράς ωρίμανσης και που θεωρείται βαρόμετρο για το οικονομικό κλίμα - αντιστράφηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2007 την Παρασκευή.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η LVMH αρχικά υποχωρούσε κατά 8,8%, ενώ στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες στο -0,2%.

Η Bayer σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,6% μετά την υποβάθμισή της από την Bank of America Merrill Lynch.

Πίσω στην Ευρώπη, το Brexit παραμένει στο επίκεντρο. Η Τelegraph αναφέρει σήμερα ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξετάζει να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν με τη λεγόμενη διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών για να βρεθεί μια διέξοδος στο Brexit. «Η Τερέζα Μέι αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών», ανέφερε ο Στίβεν Σουίνφορντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθούν την Δευτέρα το πρωί σε ανώτερους υπουργούς έγγραφα με διαφορετικές επιλογές: "Συμφωνία της Μέι, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνειακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Το ITV μετέδωσε νωρίτερα ότι η Τερέζα Μέι είπε σε βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit ότι θα παραιτηθεί αν ψηφίσουν τη συμφωνία της για το Brexit, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πολιτικός συντάκτης του δικτύου ανέφερε πως αυτό καθιστά αμφίβολη την παραίτησή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα