Ανακάμπτει η τουρκική λίρα μετά τις προειδοποιήσεις Ερντογάν προς τους κερδοσκόπους

Στα 5,6775 δολάρια ενισχύθηκε το πρωί της Δευτέρας η τουρκική λίρα, μετά τη «βουτιά» άνω του 4% που σημείωσε την Παρασκευή – στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τη μεγάλη συναλλαγματική κρίση του περασμένου Αυγούστου, στον απόηχο στοιχείων, που έδειξαν απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας. .

Την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα είχε υποχωρήσει έως και τα 5,8490 δολάρια, ενώ στη συνέχεια περιόρισε μερικώς τις απώλειες για να κλείσει στα 5,7625 δολάρια ΗΠΑ.

Η

σημερινή ανατίμηση οφείλεται στο μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως τραπεζίτες, που κερδοσκοπούν κατά του νομίσματος θα τιμωρηθούν.

«Για όσους τραβούν το ξένο συνάλλαγμα από την αγορά και προχωρούν σε κερδοσκοπικές κινήσεις, θα υπάρξει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε σε προεκλογική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη.

Στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν το τουρκικό νόμισμα ενισχύεται 1,35% στις 5,6847 λίρες ανά δολάριο στην αγορά της Σιγκαπούρης.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία έχει ανοίξει δύο ξεχωριστές έρευνες για την JPMorgan Chase και ακόμη μία κατά τραπεζών, για πιθανές ενέργειες, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα