Πετρελαϊκό ράλι στη Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες, σβήνοντας τις απώλειες της Παρασκευής, που πυροδότησαν οι τελευταίες εμπορικές εντάσεις εν μέσω απειλών Τραμπ.

Την αισιοδοξία των επενδυτών τροφοδότησαν εν μέρει οι δηλώσεις Στίβεν Μνούτσιν (ΥΠΟΙΚ) ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό, επαναλαμβάνοντας στο CNBC ότι οι αλλαγές δεν βάζουν στο στόχαστρο την Κίνα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε η κυβέρνηση να

χρησιμοποιήσει την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ, για να ελέγξει τις επενδύσεις στην τεχνολογία.

Πάνω από τα 72 δολάρια το αργό

Την άνοδο υποστήριξε βέβαια το πετρέλαιο, το οποίο συνεχίζει να εκτοξεύεται μετά και τις χθεσινές απειλές ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον περιμένει όλες οι χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν μέχρι να τις μηδενίσουν έως τις αρχές Νοεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις.

Το πετρέλαιο εκτοξεύεται πάνω από 2,50% στα 72,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones ενισχύεται 0,85% στις 24.486 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,44% υψηλότερα στις 7.594 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,69% στις 2.741 μονάδες.

Ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,24% στα 1.256 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης, στο 2,84%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1607 δολαρίου/ευρώ.

Μάκρο

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επανέλαβε στο CNBC ότι οι αλλαγές δεν βάζουν στο στόχαστρο την Κίνα.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν 0,6% τον Μάιο, μετά από βουτιά 1,6% ένα μήνα νωρίτερα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα καταγράψουν πτώση 1%.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτου βούτηξαν 4,2% τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πετρελαϊκό, Wall Street,petrelaiko, Wall Street