Περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2018

Της Στεφανίας Σούκη

«Εχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλες προκλήσεις και πιστεύω ότι η πενταετία που πέρασε δε θα μοιάζει σε τίποτα με την πενταετία που έρχεται για τον ελληνικό τουρισμό».

Τάδε έφη χθές ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του 2ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας (2nd International Hospitality Forum) που διοργανώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στις 24 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα, όπου το «παρών» έδωσε και

ο κ. Γεώργιος Καμέτας, Επικεφαλής Τομέα Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής της Διεύθυνσης Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας.

Οπως μάλιστα ανέφερε ο τελευταίος, «τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κάνουν λόγο για μία αυξανόμενη δυναμική του κλάδου το τελευταίο έτος με αποτέλεσμα το οκτάμηνο του 2018 να υπάρχει μία αύξηση πάνω από 11% στις τουριστικές εισπράξεις και άρα αναμένεται μία αύξηση στο ΑΕΠ κατά 1 μονάδα. Πλέον για κάθε 1 κάτοικο στη χώρα μας αντιστοιχούν 3 τουρίστες και στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική μεγέθυνση της τουριστικής περιόδου και η επιπλέον αναβάθμιση όσον αφορά το κομμάτι της ποιότητας» Ο κ. Καμέτας ανέφερε ότι τα περιθώρια υπάρχουν δεδομένου ότι στη χώρα μας καταναλώνονται 70 ευρώ ανά τουρίστα, την ίδια στιγμή που σε άλλες μεσογειακές χώρες το αντίστοιχο νούμερο υπερβαίνει τα 80 ευρώ. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του κλάδου από τις τράπεζες, ο επικεφαλής του Τομέα Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής της Διεύθυνσης Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον εξειδικευμένα εργαλεία από τις τράπεζες, που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης και με το ίδιο μοντέλο, για κάθε μία ξεχωριστή περίπτωση, αντιμετωπίζεται και το θέμα του ξεκαθαρίσματος ως προς τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών ξενοδοχείων:«Το 2019 θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και συνακόλουθα για τους ξενοδόχους αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της ειδικά στο κομμάτι της χρηματοδότησης, η Εθνική Τράπεζα έχει εντείνει τις προσπάθειές της την τελευταία δεκαετία μέσω του NBG Business Seeds και για την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και αυτές από τον κλάδο του τουρισμού) συμμετέχοντας σε ορισμένες από αυτές και στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα αμέσως επόμενα χρόνια και στην «υποχρέωση να βελτιώνουμε το προϊόν μας και τη θέση μας στον ανταγωνισμό. Το αύριο δε θα είναι το ίδιο με το χθές στον τουρισμό και αυτό σχετίζεται με την ταχύτητα με την οποία συντελούνται οι αλλαγές στον κλάδο. Πάντα υπήρξαν αλλαγές στον τουρισμό, ωστόσο η ταχύτητα των μεταβολών στην τουριστική δραστηριότητα είναι αυτή που θα πρέπει να μας απασχολεί τώρα και ο ρόλος της τεχνολογίας που επηρεάζει τόσο το κομμάτι του marketing όσο και το τί ζητάει ο τουρίστας σε επίπεδο εμπειριών».

Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε και στα μηνύματα από την βρετανική έκθεση WTM στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα τη βρετανική αγορά, από την οποία δε φαίνεται επί του παρόντος να υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα λόγω Brexit, αν και είναι πολύ νωρίς, δεδομένου ότι η περίοδος των προκρατήσεων για τη σεζόν του 2019 είναι ακόμη στο ξεκινημά της και είναι ακόμη μακρά. Ο κ. Βασιλικός ανέφερε ως παράμετρο που θα πρέπει να προσμετρηθεί και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, από την Τουρκία και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα