Η ιταλική επιμονή «ρίχνει» τις ευρωαγορές

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την άρνηση της Ρώμης να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Κομισιόν για αλλαγή των στόχων για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου εισέρχονται ακόμα πιο βαθιά σήμερα σε περιβάλλον bear market.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,13% στις 360,34 μονάδες με όλους τους μεγάλους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στο Μιλάνο όπου ο FTSE

MIB χάνει 1,83%

Ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,92%, o γερμανικός DAX χάνει 1,23%, o γαλλικός CAC 40 στο -1,33%, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,94%.

Πιέσεις και στο ιταλικό 10ετές με την απόδοση να σκαρφαλώνει στο 3,538% έναντι 3,449% στο χθεσινό κλείσιμο.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν θα αναθεωρήσει τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 στο αναθεωρημένο σχέδιο που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση της τελευταίας να απορρίψει το αρχικό σχέδιο.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Κίνημα "Πέντε Αστέρια" και Λέγκα, συμφώνησαν να διατηρήσουν τον στόχο του ελλείμματος για το 2019 στο 2,4% του ΑΕΠ, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5%, στην επιστολή τους προς τις ευρωπαϊκές αρχές, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε.

Ο αντιπρόεδρος Σαλβίνι προειδοποίησε την ΕΕ να μην επιβάλει πρόστιμα κατά της Ιταλίας. Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τώρα εάν θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την επιβολή προστίμων πολλών δισεκατομμυρίων.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου μετά τη χθεσινή βουτιά του αργού κατά 7%, λόγω των ανησυχιών για κορεσμό της αγοράς από την υπερπροσφορά και τη χαμηλή ζήτηση.

Νωρίτερα το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 65,15 δολ/βαρέλι και το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 0,74% στα 55,28 δολ/βαρέλι. Αναμένεται ότι η πορεία των τιμών θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές των μετοχών των εταιρειών του κλάδου.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών είναι σήμερα και το Brexit μετά την είδηση ότι επετεύχθη κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Βρετανίας – ΕΕ για το επερχόμενο «διαζύγιο». Το απόγευμα η Τερέζα Μ΄ςι έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να πάρει με το μέρος της τους υπουργούς της.

Στο μεταξύ, στα μάκρο της ημέρας το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία. Η πτώση της παραγωγής στα οχήματα και τα ανταλλακτικά ξεπέρασε το 7% το γ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα