Πενς από Βρυξέλλες: Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος με τη Ρωσία

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές στην Ευρώπη του νέου Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φτάνοντας στο Βέλγιο από το Μόναχο, όπου μίλησε στο πλαίσιο της 53ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος συναντήθηκε αρχικά με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Σάρλ Μισέλ το βράδυ της Κυριακής και πριν λίγο έφτασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση των δύο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30 λεπτά και νωρίτερα ο

Μάικ Πενς συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μοργκερίνι, η οποία σχολίασε πως ήταν μια «εξαίρετη συνάντηση και μια πολύ καλή βάση για περαιτέρω συνεργασία».

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τουσκ ο Μάικ Πενς δήλωσε πως ΗΠΑ και ΕΕ, παρά τις διαφορές τους έχουν κοινές αξίες, την ειρήνη και την ευημερία μέσω της ελευθερίας της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου. Επίσης, τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ευρώπη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας δηλώνοντας πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επαναληφθούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη».

Αναφορικά με τη Ρωσία ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε αρχικά κριτική, λέγοντας πως είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κάλεσε να σεβαστεί την συμφωνία του Μινσκ και την κατάπαυση πυρός.

Συμπλήρωσε όμως πως «οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν νέους τρόπους για να βρεθεί κοινός τόπος με τη Ρωσία, κάτι που πιστεύει και ο Πρόεδρος Τραμπ».

Από τη πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ και η αξία του δεν είναι παρωχημένες και τόνισε πως «ο κόσμος θα είναι χειρότερος χωρίς την Ευρώπη».

Αυτή τη στιγμή ο Μάικ Πένς συναντάται με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η παρουσία του Μάικ Πενς στις Βρυξέλλες αποτελεί την πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη Αμερικάνου πολιτικού από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Πρόεδρο των ΗΠΑ. Πάντως όλες οι επαφές του Αντιπροέδρου διενεργούνται υπό τη σκιά της συνεχούς υποστήριξης του Πρόεδρου Τραμπ στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα