Eurogroup: Τι περιμένει και τι ...φοβάται η SocGen

Συμφωνία για ...επιτάχυνση της προόδου προς μία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης περιμένει απ' το σημερινό Eurogroup η Societe Generale. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί, η όλη διαδικασία θα τραβήξει ως τον Ιούλιο με την απειλή μίας στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο υπαρκτή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας, Ιβάν Μαμαλετ, το πραγματικό deadline για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι οι αρχές του επόμενου μήνα, πριν δηλαδή ανοίξει και επισήμως ο

κύκλος των εκλογών στην Ευρώπη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μέχρι τώρα μία συμφωνία για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και των μεταρρυθμίσεων είναι πιθανή αν και θα απαιτηθούν συμβιβασμοί απ' όλες τις πλευρές. Την ίδια στιγμή ωστόσο θεωρεί ότι το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους θα παραμείνει άλυτο και πιθανότατα θα μετατεθεί κατά πάσα πιθανότητα για μετά τις γερμανικές εκλογές. Κοινώς η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει χωρίς μία συγκεκριμένη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που, σύμφωνα με τον αναλυτή, μπορεί να δώσει πολύτιμο χρόνο στους Ευρωπαίους, ώστε να περάσει η προεκλογική περίοδος, αλλά και στο ΔΝΤ για να αποφασίσει τη συμμετοχή του.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως ο αναλυτής της Societe Generale εκτιμά ότι είναι απίθανο το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά ότι θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.

Στην περίπτωση πάλι που η διαπραγμάτευση τραβήξει ως τον Ιούλιο ο κ. Μάμαλετ εκτιμά ότι οι ηγέτες της ΕΕ και η ελληνικής κυβέρνηση θα καταλήξουν σε μία «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» παρά την πολυπλοκότητα που θα έχει δημιουργήσει η προεκλογική ατζέντα σε χώρες της Ευρώπης. Και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών της Ελλάδας στα ομόλογα 6,1 δισ ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει εκείνο το μήνα στην αποπληρωμή ομολόγων προς την ΕΚΤ και ιδιώτες ομολογιούχους.

«Όχι μόνο είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μία ελληνική κρίση εν μέσω των ολλανδικών, γαλλικών και γερμανικών εκλογών, αλλά το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί είναι διαχειρίσιμο, ειδικά καθώς ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 31 δισ ευρώ στην Ελλάδα», σχολιάζει ο αναλυτής. Μάλιστα επισημαίνει πως ακόμη και στην περίπτωση που η αλλαγή των συσχετισμών στο ολλανδικό κοινοβούλιο (επικράτηση ακροδεξιάς κοκ) μπλόκαρε την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, το ζήτημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Ο ESM μπορεί να επικαλεστεί την απειλή «οικονομικής και χρηματοοικονομικής αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης», όπως προβλέπει το Καταστατικό του και ως εκ τούτου να μην απαιτηθεί ομόφωνη απόφαση στο ΔΣ του Μηχανισμού αλλά το 85% των ψήφων.

Πέραν όμως των πολιτικών «κινδύνων» στην Ευρώπη, η Societe Generale σημειώνει και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Κάτι που θεωρεί πως μπορεί να γίνει στην περίπτωση που συρρικνωθεί η πιθανότητα μίας συμφωνίας Αθήνας – πιστωτών. «Ο Τσίπρας τότε μπορεί να επιλέξει να τηρήσει τη δέσμευση του και να μην συμφωνήσει σε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας ρίχνοντας 'λευκή πετσέτα'».

Σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα κληθεί να διαπραγματευθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μία συμφωνία με τους όρους που προσφέρονται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η ομάδα ανάλυσης της Societe Generale δηλώνει πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι πιθανή μία ελάχιστη συμφωνία ως τις αρχές Μαρτίου». Σπεύδει ωστόσο να επισημάνει πως «το Eurogroup αποτελεί «κλειδί για την επιβεβαίωση αυτού του χρονοδιαγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα