«Παζάρια» για μέτρα 4,5 δισ ευρώ στην αυριανή επίσκεψη Μοσκοβισί

Του Στέλιου Μορφίδη

Με την προτροπή να «τρέξουν» οι εκκρεμότητες για τη δεύτερη υποδόση και να ανοίξει η δεύτερη αξιολόγηση με τις μεταρρυθμίσεις “αγκάθια” έρχεται αύριο στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για επαφές με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο αλλά και βουλευτές.

Και αυτό σε μία στιγμή που οι δανειστές διαπιστώνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση σε συγκεκριμένα ζητήματα

ενώ η κυβέρνηση πιέζει ούτως ώστε ακόμα και την τελευταία στιγμή να απαλειφθεί απ' το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016 – 2020 που πρέπει να καταθέσει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα έτη 2019 και 2020.
Το ραντεβού του κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προσδιοριστεί για τις 12.30 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας του Επιτρόπου στο οποίο θα συμμετέχουν ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη, ο υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος και ο κ. Τσακαλώτος, θα δώσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου, ενώ το πρόγραμμα του κ. Moscovici στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ώρα 16.30), τονίζοντας στους Έλληνες βουλευτές την ευρεία στήριξη που πρέπει να έχει το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας, όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει η ηγεσία της Κομισιόν.
Παζάρια για 4,5 δισ ευρώ

Κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να ζητήσει και επισήμως τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής, κάτι για το οποίο έχει μιλήσει ήδη δημοσίως ο πρωθυπουργός.

Το μεσοπρόθεσμο

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ζητεί να αλλάξουν σε 2,5 του ΑΕΠ το 2019 και σε 2% το 2020 οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αντί 3,5% που έχει συμφωνηθεί, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος και στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Η βασική επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στηρίζεται στην επισήμανση ότι η διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλη περίοδο δημιουργεί συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας, γεγονός που θα λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά για τη χώρα και θα φέρει σε δεινή οικονομική θέση τους Έλληνες, που εδώ και επτά χρόνια σηκώνουν τα βάρη του μνημονίου.

Μάλιστα απ' την προσαρμογή αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει μία σημαντική “ανάσα” καθώς η διαφορά του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και των προτάσεων της μεταφράζεται σε ένα ποσό περίπου 4,5 δισ ευρώ!

Ωστόσο οι δανειστές απ' την πλευρά τους, με εξαίρεση το ΔΝΤ, ζητούν συνέχιση με τον ίδιο ρυθμό της λιτότητας έως και το 2020. Αντιτείνουν μάλιστα ότι ο δημοσιονομικός σχεδιασμός πρέπει υποχρεωτικά να προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2020, αφού με βάση αυτή την προοπτική σχεδιάστηκε η λύση για την ελάφρυνση του χρέους που έγινε δεκτή επί της αρχής στο Eurogroup της 24ης Μαϊου και από το ΔΝΤ.

Προκειμένου να αποφευχθούν μάλιστα νέες εντάσεις ενόψει και της «δύσκολης», όπως παραδέχθηκε, διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ το φθινόπωρο για το ελληνικό χρέος αλλά και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί φρόντισε να στείλει μήνυμα προς την Αθήνα να μην ανοίξει ακόμα το ζήτημα της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

«Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου... Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα», δήλωσε προ ημερών στο πρακτορείο ΜΝΙ.

Εργασιακά

Την ίδια ώρα και εν όψει των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πάρει τη δημόσια διαβεβαίωση του κ. Μοσκοβισί ότι δεν θα προωθηθεί η συνολική αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, όπως ζητά το ΔΝΤ με το περίφημο πόρισμα του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αλλά θα περιοριστούν οι αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο αλλά και το αίτημα της Αθήνας για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί στη συνέντευξη του στο ΜΝΙ φάνηκε να υποστηρίζει το αίτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όμως την ίδια ώρα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εργασίας της Κομισιόν Μαρία Τίσσεν έσπευσε να δηλώσει στο ΑΜΠΕ ότι το Κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε ομαδικές απολύσεις.

Το θέμα του χρέους θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει στην ατζέντα του κ. Μοσκοβισί, αν και ίδιος δεν έκρυψε στη συνέντευξή του στο ΜΝΙ την άποψη ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

«Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις τώρα για το αποτέλεσμα.

Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα τώρα", είπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη Λιου

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση όμως σημαντικό ρόλο θα έχει ο αμερικανικός παράγοντας που ως μεγαλομέτοχος του ΔΝΤ θα κληθεί να πάρει θέση.

Γι αυτό και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη στην Αθήνα του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου την προσεχή Παρασκευή, την οποία είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Αλ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα