Παύλος Φουρλής - Olivier Arduin (LEROY MERLIN): Στροφή στα καταστήματα μέσα στην πόλη

Η γνωστή πολυεθνική συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση τις επενδύσεις της στην Ελλάδα,ετοιμάζεται να λειτουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά και pick up points, ενώ συζητά τη δημιουργία καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, σε μικρότερες περιοχές καθώς και στα νησιά

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε καιρούς μεγάλης κρίσης της απασχόλησης το να γίνονται επενδύσεις δεν είναι καθόλου εύκολο. Ιδιαίτερα τώρα που τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μεταναστεύουν μαζικά σε ασιατικούς ή ακόμα και αφρικανικούς φορολογικούς

παραδείσους.

Μια γαλλική στην καταγωγή επιχείρηση, η αλυσίδα do it yourself Leroy Merlin, πριν από λίγες ημέρες έκανε αυτό που πολλοί άλλοι οφείλουν αλλά τελικά δεν το κάνουν: επένδυσε στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, εγκαινίασε το νέο της κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας αποδεικνύοντας ότι μένει και παλεύει στη χώρα μας σε πείσμα πολλών άλλων που έφυγαν και αποεπένδυσαν. Στα επίσημα λοιπόν αποκαλυπτήρια ενός μαγαζιού που έκλεισε ήδη έναν χρόνο (βρίσκεται επί της οδού Β. Σοφίας 112), η διοίκηση της πολυεθνικής υπό τον βασικό μέτοχο Παύλο Φουρλή και τον γενικό της διευθυντή στην Ελλάδα Olivier Arduin, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του Γάλλου πρεσβευτή, ξεκαθάρισε τη διάθεσή της όχι απλώς να μείνει εδώ αλλά και να ρίξει ακόμα περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση που εδράζεται στο γεγονός ότι η χώρα ανακάμπτει, ότι στην κρίση ο Ελληνας εκτίμησε τις προσφορές και τις χαμηλές τιμές της Leroy Merlin και στράφηκε κυρίως στις κατασκευές και τις βελτιώσεις με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και όχι στη λογική «πετάω ό,τι χαλάει» που κυριάρχησε στα χρόνια της ευμάρειας.

Ο κ. Παύλος Φουρλής

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2017 με κύκλο εργασιών 132 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη 18,3%, ενώ η αλυσίδα εκτιμά ότι θα καταγράψει άνοδο περί το 15,7% και φέτος. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διάθεσής της να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, για το 2019 προγραμματίζει τη δημιουργία e-shop, αλλά και δύο νέων φυσικών καταστημάτων στη χώρα μας. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Γάλλος γενικός διευθυντής του γκρουπ έχει επιλέξει μια εξωστρεφή συγκριτικά με το παρελθόν στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το concept του #Homistas LAB, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του κατασκευή, να δοκιμάζει εργαλεία και λύσεις, αλλά και να παρακολουθεί σεμινάρια από εξειδικευμένους τεχνικούς, και ειδικούς του home improvement. Είναι δηλαδή μια διαδραστική εμπειρία όπου ο πελάτης δοκιμάζει πριν αγοράσει, η οποία αυξάνει τις πωλήσεις.

Εξ ου και χαρακτήρισε την περίοδο αυτή «νέα εποχή» για την εταιρεία, με τη Leroy Marlin να επιλέγει να τοποθετηθεί περισσότερο στο κέντρο των πόλεων και όχι περιφερειακά, όπως μας είχε συνηθίσει μέσα από στοχευμένες επενδύσεις. Ηδη το νέο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας δείχνει το τι θα ακολουθήσει. Πρόκειται για έναν χώρο που έχει πάρκινγκ 300 θέσεων και δημιούργησε 125 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και δηλώσεις του κ. Arduin, ο οποίος τόνισε ότι «η εταιρεία δεν πρόκειται να ξανακάνει ό,τι έκανε στη Λάρισα», δηλαδή να ανοίξει ένα μεγάλο κατάστημα μακριά από το κέντρο της πόλης. Η λογική του ομίλου είναι μικρότερα σε επιφάνειες καταστήματα στο κέντρο του αστικού χώρου και όχι μεγάλα μακριά από αυτόν. Η αλλαγή στρατηγικής δεν έχει να κάνει τόσο με τις επιδόσεις του καταστήματος στη Λάρισα, που πηγαίνει πολύ καλά, αλλά με τη γενικότερη αλλαγή φιλοσοφίας της Leroy Merlin σε ό,τι αφορά την πορεία ανάπτυξής της στην ελληνική αγορά και ειδικά στην επαρχία.

Ο κ. Olivier Arduin

Μια τάση urbanization που παρατηρείται παγκοσμίως, καθώς οι πελάτες θέλουν να μη χάνουν χρόνο σε μετακινήσεις και αναζητούν γρήγορες λύσεις κοντά στον χώρο όπου ζουν και εργάζονται. Στις πόλεις της περιφέρειας που ενδιαφέρουν την αλυσίδα συγκαταλέγονται τόσο μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα και τα Ιωάννινα, όσο και μικρότερες περιοχές ή νησιά, όπου πολύ πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση της πρακτικής του franchising. Ολα αυτά τα βήματα όμως θα γίνουν πολύ προσεκτικά και χωρίς βιασύνη, καθώς η αλυσίδα αποδεικνύει ότι δεν βιάζεται και μελετά τις κινήσεις σε μια Ελλάδα εν πολλοίς απρόβλεπτη και δύσκολη επιχειρηματικά. Παράλληλα η Leroy Merlin και ο κ. Φουρλής, που την έφερε στη χώρα μας, μελετά και την κυπριακή αγορά που κρύβει ευκαιρίες αλλά και το βήμα παραπάνω στη Θεσσαλονίκη.

Ενα πιο επιθετικό 2019

Οι παραπάνω κινήσεις, όμως, έχουν άλλη βάση. Η εταιρεία μπορεί να ονειρεύεται και να κινείται πιο επιθετικά, καθώς θα έχει πλέον ισοσκελισμένο ισολογισμό μετά από διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις. Το 2019 δηλαδή διαγράφεται ως χρονιά κερδών. Σύμφωνα με το πλάνο του κ. Φουρλή και της διοικητικής ομάδας της εταιρείας, στα επόμενα 3-5 χρόνια στόχος είναι η ανάπτυξη 13 ακόμη καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα δύο, ένα στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται εντός του 2019. Περιοχές ενδιαφέροντος είναι η νότια και δυτική Αττική, η δυτική Θεσσαλονίκη, μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, καθώς και τα μεγάλα τουριστικά νησιά, όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Επίσης, στην Κύπρο, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται με ένα κατάστημα στη Λευκωσία, σχεδιάζει επέκταση με σημεία πώλησης σε Λεμεσό και Πάφο.

Το 2019 αναμένεται να λειτουργήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα και σε συνεργασία με εταιρείες όπως η DHL (ταχυμεταφορές) και η douleutaras.gr θα παρέχει υπηρεσίες παράδοσης των προϊόντων και τεχνικής υποστήριξης, αντιστοίχως, στους πελάτες της. Επίσης, η εταιρεία θα δημιουργήσει τα λεγόμενα pick up points (πρόκειται για σημεία παραλαβής παραγγελιών). Ιδιαίτερη θέση στη Leroy Merlin θα έχει και η ραγδαία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων (στη λογική του Airbnb), καθώς δημιουργείται ειδική ομάδα για την παροχή συμβουλών σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των εν λόγω διαμερισμάτων. Τέλος, στα σχέδια είναι και η ανάπτυξη προϊόντων private label σε μεγαλύτερη από τη σημερινή έκταση.

Η Leroy Merlin

Η Leroy Merlin έφτασε στην ελληνική αγορά το 2005. Τότε ίδρυσε τη θυγατρική της σε συνεργασία με τον Παύλο Φουρλή, εξάδελφο του γνωστού επενδυτή των ΙΚΕΑ και Intersport Βασίλη Φουρλή. Δύο χρόνια μετά, και ενώ τα σύννεφα της κρίσης άρχισαν να φαίνονται, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Το 2008 ακολούθησε το δεύτερο κατάστημά της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πυλαίας, στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 άνοιξε δύο καταστήματα, ένα στην οδό Πειραιώς στην περιοχή του Ρέντη και ένα στη Λάρισα.

Το 2011 και ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η εταιρεία επεκτάθηκε στην Κύπρο βρίσκοντας εκεί καταφύγιο μέσω του καταστήματος στη Λευκωσία. Η διπλή κρίση, όμως, τόσο στο νησί όσο και στη χώρα μας, οδηγεί σε αναδίπλωση και αλλαγή πλάνων. Κάπως έτσι θα περάσουν επτά χρόνια για να ανοίξει νέο κατάστημα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2016 η εταιρεία ανοίγει κατάστημα στο Μαρούσι, επί της λεωφόρου Κηφισίας, και έναν χρόνο μετά έρχεται αυτό του κέντρου της Αθήνας. Πολλοί ήταν εκείνοι που από την αρχή αμφισβήτησαν την πορεία της εταιρείας λόγω των απανωτών ζημιογόνων χρήσεων.

Παρά ταύτα, με επιμονή και οικονομική στήριξη από τους μετόχους, η εταιρεία έμεινε όρθια και συνέχισε την πορεία της. Αυτή τη στιγμή η Leroy Merlin είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που δρουν στην Ελλάδα, απασχολώντας 1.100 εργαζόμενους και έχοντας 879 προμηθευτές, εκ των οποίων το 50% είναι ελληνικές εταιρείες. Παγκοσμίως η Leroy Merlin, μέλος του ομίλου Adeo, δραστηριοποιείται συνολικά σε 12 χώρες (Βραζιλία, Κίνα, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία). Εχει 407 καταστήματα και απασχολεί 78.000 εργαζόμενους.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε στα 1923 όταν οι Αντόλφ Λερουά και Ροζ Μερλέν, σύντροφοι στην προσωπική ζωή και συνεργάτες, εμπορεύονταν στη βόρεια Γαλλία υλικά που άφησαν πίσω τους οι συμμαχικές δυνάμεις μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύντομα παρατήρησαν μεγάλη ζήτηση σε προϊόντα για το σπίτι και τις κατασκευές και άρχισαν το εμπόριο επίπλων και προϊόντων για τα μαστορέματα και τις κατασκευές. Ετσι γεννήθηκαν τα μαστορέματα και το «do it yourself». Στη χρυσή για τη Γαλλία δεκαετία του ’60 η εταιρεία πήρε το όνομα Leroy Merlin (ο μάγος Μέρλιν), κι αυτό διότι επινόησε τη δωρεάν μεταφορά των προϊόντων στο σπίτι και άνοιξε το πρώτο μεγάλο κατάστημα πώλησης προϊόντων μαστορέματος. Από το 1979, η Association Familiale Mulliez είναι ο κύριος μέτοχος του γκρουπ Adeo, της μητρικής εταιρείας στην οποία ανήκει πλέον η Leroy Merlin.

Keywords
leroy merlin, leroy, merlin, παυλος, εν λόγω, ελλαδα, αθηνα, προσφορες, εταιρεία, e-shop, home, νέα, λαρισα, πατρα, ιωαννινα, θεσσαλονικη, κυπρος, κρητη, ροδος, dhl, θυγατρική, ικεα, intersport, βενιζελος, γαλλια, ρωσία, ροζ, κινηση στους δρομους, φορολογικη δηλωση 2011, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, βημα, δωρεαν, εργαλεια, ισπανια, ιταλια, κινα, νησι, νησια, πειραιως, πλαισιο, ρουμανια, σημερινη, το βημα, dhl, intersport, leroy merlin, αγορα, αττικη, βορεια, γεγονος, γινονται, δευτερο, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δειχνει, δυτικη αττικη, δυτικη, ευκολο, ευρω, εν λόγω, επενδυσεις, επτα, ερχεται, εταιρεία, ετος, ζωη, ιδιο, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θυγατρική, κατασκευες, κηφισιας, λευκωσια, μακρια, νεες θεσεις εργασιας, ομαδα, ονομα, πεισμα, ροζ, πολωνια, πορτογαλια, πωλησεις, ρεντη, σεμιναρια, συγκεκριμενα, συντομα, σπιτι, σχεδια, ταση, φαινονται, χρυση, αλυσιδα, ανηκει, βηματα, home, χωρα, ιδιαιτερα, shop, leroy, μεινει, merlin, θεσεις, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα