Παροπλίζουν τα πλοία τους Έλληνες πλοιοκτήτες

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση στη ναυτιλία όσο αφορά τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων.

Αν και ο δείκτης της ναυλαγοράς τις τελευταίες ηµέρες είχε ανοδική τάση, παρ' όλα αυτά η δυναµική του θεωρείται ασθενική.

Εισηγμένες εταιρείες αλλά και ιδιωτικές βλέπουν τον στόλο τους να μειώνεται ή να εξαφανίζεται, άλλες αλλάζουν χρηματιστήρια πηγαίνοντας σε μικρότερης δυναμικότητας, παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων ακυρώνονται ή μετατίθενται χρονικά ενώ πλοία χάνονται και δεν παραλαμβάνονται ποτέ.

Στον οικονομικό αυτό «ανεμοστρόβιλο»

βρίσκονται και οι ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων αφού δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση όταν η αγορά έχει καταρρεύσει και βρίσκεται πλέον διασωληνωμένη στην εντατική.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ελέγχουν το 15,2% των πλοίων που αποτελούν τον παγκόσμιο στόλο των φορτηγών και το 15,1% της χωρητικότητας. Διοικούν στόλο από συνολικά 1.752 πλοία επί συνόλου 11.555 του παγκόσμιου στόλου.

Οι συνθήκες είναι ασφυκτικές με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει οι πλοιοκτήτες να δένουν πλοία είτε οριστικά είτε κρατώντας τα εν αναμονή.

Η Ελευσίνα για μία ακόμη φορά αποτελεί το λιμάνι απόσυρσης πλοίων. Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος έχει λάβει εκατοντάδες αιτήματα από ναυτιλιακές εταιρείες, ναυτιλιακούς πράκτορες και ναυλομεσίτες που ζητούν να μάθουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να «δέσει» ένα πλοίο.

«Η δυναµική ουσιαστικά µας «αποκαλύπτει» και την αύξηση της ζήτησης η οποία ακόµη παραµένει αναιµική παρά την επιστροφή της επιβραδυνόµενης Κίνας» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:

«Πολλές συζητήσεις γίνονται σχετικά µε το πόσα πλοία έχουν «δέσει» η πρόκειται να «δέσουν» το λεγόµενο lay up. Σύµφωνα µε τις φήµες-πληροφορίες, κάποια πλοία έχουν αρχίσει και δένουν. Για παράδειγµα ακούγεται για περίπου 50 πλοία στην Ελευσίνα, άλλοι λένε για 25 Capes παγκοσµίως, ενώ συνεχίζει να ακούγεται ότι έχουν γίνει 600 αιτήσεις για δέσιµο στην Ελλάδα» αναφέρει και προσθέτει:

«Αν η αγορά συνεχίσει µε αυτό το ρυθµό σίγουρα θα δούµε τον αριθµό των πλοίων που θα δέσουν να αυξάνεται, όπως δεν υπάρχει αµφιβολία ότι αν η αγορά αυξήσει την δυναµική της και την ταχύτητα ανόδου, τότε τα δεµένα πλοία θα επιστρέψουν».

Tο μηνιαίο κόστος για να «δέσει» ένα πλοίο μεσαίας χωρητικότητας υπολογίζεται 15.000 ευρώ ή 16.500 δολάρια, ενώ το ποσό διαφέρει ανάλογα με τη σημαία του πλοίου και το μέγεθός του. Την θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας την προτιμούν οι πλοιοκτήτες γιατί μπορούν να δέσουν μεγάλης χωρητικότητας πλοία.

Παράλληλα το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί ως προθάλαμος για την Ελευσίνα αφού εκεί πάνε οι Έλληνες πλοιοκτήτες τα καράβια τους, βάζοντάς τα σε αναμονή για λίγες εβδομάδες, χωρίς να τα παροπλίζουν επισήμως, περιμένοντας να βρουν φορτία προς μεταφορά.

Ονόματα Ελλήνων πλοιοκτητών που φέρονται να έχουν δέσει πλοία τους ή να τα έχουν σε αναμονή είναι του Πάρη και Γιάννη Δράγνη, του Πέτρου Παππά, του Κρίτωνα Λεντούδη, και του Διαμαντή Διαμμαντίδη.

Μέσα στο 2015, υπήρξαν πλοιοκτήτες που άλλαξαν την παραγγελία τους από πλοία µεταφοράς ξηρού φορτίου σε δεξαµενόπλοια, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο ξηρό φορτίο και της βελτιωµένης αγοράς των tankers.

Keywords
Τυχαία Θέματα