Tα 10 ευρωπαϊκά... «hotspots» για τους επενδυτές ακινήτων

Της Στεφανίας Σούκη

Τα 10 «hotspots», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τις top επιλογές ακινήτων για ριψοκίνδυνους αλλά και πιο συντηρητικούς επενδυτές ανά την Ευρώπη αποκαλύπτει στην τελευταία της μελέτη η Savills, συγκαταλέγοντας και τη χώρα μας - αλλά στις πιο υψηλού ρίσκου επιλογές. Οι επενδύσεις στο ευρωπαϊκό real estate, ως προς τα επαγγελματικά ακίνητα, αναμένεται να αυξηθούν με βάση τις εκτιμήσεις της γνωστής εταιρείας συμβούλων μεταξύ 3%- 5% το 2016, εξασφαλίζοντας υγιείς αποδόσεις.

Ειδικά

όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει επενδυτική επιλογή για το 2016 στους τομείς των εμπορικών κέντρων αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία αλλά και η Ρουμανία έχουν μειωθεί λόγω των οικονομικών συνθηκών στις εν λόγω αγορές, αλλά φαίνεται ότι μπαίνουν σταδιακά στη φάση της ανάκαμψης. Οι επενδυτές που δε διστάζουν να αναλάβουν υψηλό ρίσκο μπορούν να αναζητήσουν εμπορικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα στις συγκεκριμένες αγορές, τα οποία όμως παρουσιάζουν θετικές επιδόσεις. Η ίδια κατηγορία επενδυτών μπορεί επίσης να τοποθετήσει κεφάλαια σε δημόσια ακίνητα σε αγορές μέσω ΣΔΙΤ- Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (βλ. Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία) ή χώρες που προωθούν τις αποκρατικοποιήσεις λόγω των δημοσιονομικών τους, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα».

Για τους ριψοκίνδυνους επενδυτές, οι αναλυτές της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων προτείνουν ακόμη τον τομέα της υγείας (διαγνωστικά κέντρα και εγκαταστάσεις) σε Γαλλία και Γερμανία, γραφεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία). Η πέμπτη επενδυτική επιλογή για όσους αναζητούν υψηλότερες επιδόσεις είναι τα μικρά διαμερίσματα σε πολύ δημοφιλείς πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, όπου οι νεότερες γενιές είναι σχεδόν... αποκλεισμένες από την αγορά κατοικίας λόγω των υψηλών τιμών, αλλά και σε αναπτυσσόμενους «κόμβους», όπως το Βερολίνο, το Δουβλίνο, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και η Στοκχόλμη όπου η ζήτηση βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

Οι 5 συντηρητικές επιλογές

Oι πιο συντηρητικοί επενδυτές μπορούν να επενδύσουν εφέτος καταρχάς σε εμπορικά κέντρα στις πιο πρωτοκλασάτες αγορές, όπως αυτές του Βερολίνου, του Λονδίνου, της Μαδρίτης και του Μιλάνου, οι οποίες συγκεντρώνουν και μεγάλο αριθμό τουριστών.

Βερολίνο

Δουβλίνο

Βαρκελώνη

Επίσης, πιο σίγουρες αποδόσεις μπορεί να εξασφαλίσουν τα «πράσινα» κτίρια γραφείων σε «έξυπνες» πόλεις όπως το Βερολίνο, το Δουβλίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Βαρσοβία.

Ο τομέας των logistics που συμβαδίζει με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (+22% στην Ευρώπη το 2015) περιλαμβάνεται επίσης στο τοπ 5 των συντηρητικών επιλογών κυρίως κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Μαδρίτη και η Βαρσοβία, όπως επίσης και τα καταστήματα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση (βλ. Μιλάνο, Παρίσι, Άμστερνταμ και Λονδίνο).

Την πεντάδα των πιο συντηρητικών επιλογών κλείνουν οι επενδύσεις σε φοιτητικές κατοικίες σε χώρες με αυξανόμενο αριθμό φοιτητών όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα