Παρέλαση εμπειρογνωμόνων για να αποφευχθεί νέα καθίζηση στο μετρό Θεσσαλονίκης

της Μαριάννας Τζάννε

Με την συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, προσπαθεί η Αττικό Μετρό να αντιμετωπίσει την καθίζηση του οδοστρώματος στο σταθμό της Βούλγαρη, που αποδεικνύεται αρκετά σοβαρότερη στην «θεραπεία» από τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας.

Από τις 4 Οκτωβρίου βρίσκονται καθηλωμένοι οι μετροπόντικες του έργου, με την κοινοπραξία να αναζητά την βέλτιστη τεχνικά λύση προκειμένου να αποφύγει νέες περιπέτειες κατά την εξέλιξη

των εκσκαφών. Συζητούνται πολλά σενάρια ακόμη και διαφορετικός τρόπος εκσκαφής προκειμένου να αποφύγουν ζημιές σε άλλα κτίρια, που θα βρουν από εδώ και μπρος μπροστά τους, τα ΤΒΜ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν λίγες μέρες οι μετροπόντικες ξεκίνησαν δειλά την εκσκαφή ωστόσο φουλ ρυθμούς δεν έχει δει το έργο και ούτε είναι σαφές πότε θα δει. Ήδη, ο παιδικός σταθμός που στεγαζόταν στην πολυκατοικία που υπέστη την καθίζηση μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο παρά τις διαβεβαιώσεις της Αττικό Μετρό ότι το κτίσμα δεν κινδυνεύει.

Στην Αττικό Μετρό περιμένουν την έκθεση της κοινοπραξίας σχετικά με τις λύσεις που θα αντιμετωπίσουν την σαθρότητα των εδαφών και έχουν ζητήσει ανάλυση των στοιχείων της στατικής επάρκειας των κτιρίων που θα συναντήσουν τα μηχανήματα διάνοιξης της σήραγγας. Κατανοώντας μάλιστα την σοβαρότητα της κατάστασης υποστηρίζουν ότι προέχει η ασφάλεια του έργου και ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου. Όμως αυτό είναι η μισή αλήθεια. Οι χρόνοι για να ολοκληρωθεί η εκσκαφή της σήραγγας στην βασική γραμμή του έργου είναι πιεστικοί καθώς τα μηχανήματα θα πρέπει στην συνέχεια να μεταφερθούν στις επεκτάσεις προς Καλαμαριά που με βάση το σχεδιασμό αυτό προβλέπεται να γίνει στις αρχές του νέου χρόνου. Κάποιοι, υποστηρίζουν ότι είναι υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις της διοίκησης με βάση τα νέα δεδομένα και προβλέπουν καθυστερήσεις τουλάχιστον ενός εξαμήνου, με τους εργολάβους να γράφουν μηδενικά στη λίστα των αποζημιώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα