Παραμένουν παγωμένες οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έσπασε τη σιωπή του σχετικά με μια απειλή των ΗΠΑ οι οποίες απείλησαν ότι θα τιμωρήσουν την Τουρκία με κυρώσεις σε περίπτωση που αγοράσει ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα πυραυλικής προστασίας, τους γνωστούς S-400,. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία για την αγορά, έχει ολοκληρωθεί.

"Είναι εκτός πάσης συζήτησης να ανακαλέσουμε τη συμφωνία για τους S-400", δήλωσε ο Erdogan

σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή TV24 αργά την Τετάρτη. "Μια τέτοια ανήθικη πράξη δε θα μας άρεσε".

Οι Η.Π.Α. προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να αντιδράσουν, μπλοκάροντας την προγραμματισμένη αγορά της Τουρκίας για τα μαχητικά επόμενης γενιάς F-35, στην κατσκευή των οποίων η Ουάσιγκτον μετέχει. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες του stealth, αλλά ο Erdogan δήλωσε ότι «το ερευνήσαμε, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Οι σχέσεις παραμένουν τεντωμένες μεταξύ αυτών των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ακόμη και μετά την κίνηση αποκλιμάκωσης της Τουρκίας με την απελευθέρωση του φυλακισμένου αμερικανού πάστορα Andrew Brunson. Ο Πρόεδρος Donald Trump απάλλαξε τη Δευτέρα ορισμένους Τούρκους εξαγωγείς από το εμπορικό καθεστώς προτίμησης που είχαν και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για κυρώσεις εναντίον κυβερνητικών υπηρεσιών, ιδιωτικών επιχειρήσεων ή ατόμων που εμπλέκονται στην αγορά των πυραύλων από τη Ρωσία. Το Πεντάγωνο επιδιώκει επίσης να εγκαταστήσει μια πολυεθνική δύναμη σε ασφαλή ζώνη της Συρίας, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραμένουν, ΗΠΑ- Τουρκίας,paramenoun, ipa- tourkias