Παναγιωτάκης: Θα «ανοίξουμε» την αγορά ενέργειας για να μην πάμε σε πώληση της ΔΕΗ

Της Ελένης Στεργίου

Αν και η κυβέρνηση μέσω έκδοσης ΦΕΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΗ και μάλιστα σε κομματάκια, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας κ. Εμμανουήλ Παναγιωτακης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει προς πώληση καμία μονάδα της ΔΕΗ ή υδροηλεκτρική. Παρά ταύτα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ο κ. Παναγιωτακης καθησύχασε ότι δε θα φτάσουμε

εκεί και διαβεβαίωσε πως θα ενεργοποιηθούμε για να μη φτάσουμε εκεί εφαρμόζοντας το νόμο που ψηφίστηκε για τα μερίδια αγοράς και μέσω άλλων πρωτοβουλιών στη λιανική.

Επεσήμανε δηλαδή ότι η ΔΕΗ θα πάρει πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα και πως σίγουρα «θα συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας ώστε να ανοίξει η αγορά στα ποσοστά που αναφέρει ο νόμος, αλλά και να γίνει πιο σωστά».

Tο σενάριο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ επανέρχεται στο τραπέζι μέσα από τις διατυπώσεις του σχεδίου εφαρμογής των δημοπρασιών ηλεκτρισμού, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 6ης Ιουνίου. Η απόφαση προβλέπει ρητά ότι σε περίπτωση που οι δημοπρασίες δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε «θα ληφθούν εναλλακτικά δομικά μέτρα ώστε να είναι διαθέσιμη στους εναλλακτικούς προμηθευτές ισοδύναμη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας». Τα «εναλλακτικά δομικά μέτρα» δεν προσδιορίζονται, αλλά είναι γνωστή η προσήλωση των θεσμών στο σχέδιο της πώλησης μονάδων. Στόχος των δημοπρασιών ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ - το οποίο προτάθηκε ως εναλλακτική λυση για να αποφευχθεί η πωληση της ΔΕΗ - είναι η μείωση του μεριδίου λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ κατά 25% και κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020.

Σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα σε δύο χρόνια από την παρέλευση του εξαμήνου αναφοράς, δηλαδή απ' όταν διαπιστωθεί ότι δεν απορροφήθηκαν οι προβλεπόμενες ποσότητες. Οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν φέτος το Σεπτέμβριο και μέχρι τέλος του έτους η ΔEΗ θα πρέπει να έχει ποσοστό στην αγοράς λιανικής μικρότερο του 87,24% και οι ιδιώτες από μερίδιο περίπου 8,5% να το αυξήσουν στο 12,76%. Στο τέλος του 2017 το ποσοστό της ΔΕΗ πρέπει να πέσει στο 75,24% (και οι ιδιώτες να έχουν μερίδιο 14,76%) και στα τέλη του 2018 η ΔΕΗ να εχει μερίδιο 62,24% και στο τέλος του 2019 49,24%.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανάφερε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες ώστε το άνοιγμα να ωφελήσει τους καταναλωτές ενώ απαίτησε η αγορά να έχει υπεύθυνους συμμετέχοντες και να μην αποτελέσει αντικείμενο κερδοσκοπίας. "Είμαστε σε επαφή με τους ανταγωνιστές για να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζουμε ότι το άνοιγμα είναι πραγματικότητα", πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακης. "Η ΔΕΗ θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα και σίγουρα θα συμβάλουμε ώστε να ανοίξει η αγορά στα ποσοστά που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος και αυτό να γίνει με το σωστό τρόπο", τόνισε χαρακτηριστικα ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι «θα ενεργοποιηθούμε για να μη φτάσουμε εκεί, δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε για ποιο λόγο και κάτω υπό ποιες πιέσεις μπήκε αυτή η πρόβλεψη. Έχουμε κάνει προτάσεις για σχήματα που θα ανοίξουν την αγορά και δεν έχουμε λάβει απαντήσεις».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, υπογράμμισε ότι για το κομμάτι της παραγωγής η πρόταση της ΔΕΗ αφορά συγκεκριμένη συνεργασία για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, των ιδιοκτητών ορυχείων της περιοχής αλλά και έναν τρίτο εταίρο. Η πρόταση που έγινε προς την Edison δεν έχει προχωρήσει καθώς ο Γάλλος μέτοχος της εταιρείας, Edf, δεν επενδύει στο λιγνίτη. Ο δεύτερος τομέας αφορά σε σκέψεις για συμπράξεις ή άλλα σχήματα στη λιανική.

Ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ προχωρά στην ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία για δραστηριοποίηση και επενδύσεις, ενώ ζήτησε τη βοήθεια του δημοσίου για την κατάργηση του ειδικού τέλους για τον λιγνίτη, τη γρήγορη θέσπιση από τη ΡΑΕ του μόνιμου μηχανισμού για τα ΑΔΙ και τάχθηκε εναντίον των πωλήσεων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ή υδροηλεκτρικών.

Συνεδριάζουν στον ΑΔΜΗΕ για την απόσχιση

Για τον ΑΔΜΗΕ το ΔΣ αναμένεται να αποφασίσει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης που θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσχισης και πώληση μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή και θα εκδώσει την προκήρυξη. Ο κ. Παναγιωτακης τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η διαδικασία να διεκπεραιωθεί σωστά και ο ΑΔΜΗΕ να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους.

Κρίσιμα ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη:

α. Άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη, και τροποποίηση του κώδικα ώστε να μην υπολογίζεται στις ημερήσιες προσφορές το κόστος των πιστοποιητικών CO2. Αυτό θα τονώσει τη λιγνιτική παραγωγή, που σήμερα βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της, έναντι του εισαγόμενου Φυσικού Αερίου, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία για τη δοκιμαζόμενη Δυτική Μακεδονία.

β. Εντατικοποίηση των προσπαθειών σε πολιτικό επίπεδο για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και στη χώρα μας. Αυτός είναι όρος για την επιβίωση της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας τις επόμενες δύο 10ετίες. Το πελώριο λάθος που έγινε τον Οκτώβριο του 2014 όταν οι τότε Κυβερνώντες ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξαιρεθεί η χώρα μας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2, τη στιγμή μάλιστα που αποφάσιζαν να γίνει η επένδυση 1,4 δισ. της Πτολεμαϊδας V πρέπει να διορθωθεί.

γ. Πρέπει άμεσα η ΡΑΕ να θεσπίσει τον μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος ή ευελιξίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και όρους αγοράς. Ο σημερινός προσωρινός μηχανισμός, που επιβλήθηκε από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο, εκτός του ότι στερείται από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση, οδηγεί ούτε λίγο ούτε πολύ στη μεταβίβαση 80 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς εξανεμίζοντας έτσι και τα όποια οφέλη της Επιχείρησης από την κατάργηση του ειδικού φόρου στο αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα