Πάει για το 2019 η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

της Μαριάννας Τζάννε

Οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στην Ελλάδα και την ΕΕ, για τις συναλλαγές της ΔΕΠΑ με την Shell και την ΕΝΙ, οι οποίες αφορούν τα ποσοστά των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

παρατείνουν το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα ενεργοποιηθεί πριν το 2019.

Την ίδια στιγμή, θολό παραμένει το χρονοδιάγραμμα πώλησης του 17% της ΔΕΗ, για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης, όπως επίσης και η πορεία πώλησης των ΕΛΠΕ. Για τα πετρέλαια ως επόμενα βήματα, αναφέρονται γενικά και αόριστα, η ολοκλήρωση της προεπιλογής των υποψηφίων επενδυτών, η έναρξη της β’ φάσης διαγωνισμού (due diligence) και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Χθες, στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ (ADP) για τις ιδιωτικοποιήσεις, περιγράφεται ο τρόπος που θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία για την ΔΕΠΑ καθώς επιλέγεται να τρέξει πρώτα η πώληση για τις δραστηριότητες στην εμπορία που, όπως αναφέρεται, θα ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο και στην συνέχεια, ο διαγωνισμός για τον τομέα των υποδομών.

Θυμίζουμε ότι κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Σταθάκης, είχε προ ημερών ανακοινώσει το «σπάσιμο» της ΔΕΠΑ στα δύο, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με την πώληση του 50,1% στην εμπορία και τη διατήρηση αυξημένου ποσοστού στην εταιρεία που θα εκχωρηθούν οι δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών. Ωστόσο, το ακριβές ποσοστό της εταιρείας που θα πουληθεί, θα εξαρτηθεί και από την στάση που θα κρατήσουν στον επικείμενο διαγωνισμό και τα ΕΛΠΕ, τα οποία ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ.

Χθες οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και των Ολλανδών της Shell που εκκρεμούσε επί μήνες και το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η έγκριση από το ΔΣ που θα παραπέμψει το θέμα στην γενική συνέλευση των μετόχων. Για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, θα χρειαστεί σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, «η λήψη εγκρίσεων από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταβίβαση μετοχών και οικονομικό κλείσιμο συναλλαγών και ρύθμιση για τον εταιρικό μετασχηματισμό και την διάσπαση ΔΕΠΑ, στη βάση σχετικής μελέτης που θα υλοποιήσει η εταιρεία».

Το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις γκρίνιες που ήδη έχουν αρχίσει να διατυπώνονται στην αγορά σε σχέση με την συγκέντρωση δραστηριοτήτων από τη ΔΕΠΑ στον τομέα της χονδρικής, πέρασε πρόσφατα τροπολογία, με την οποία η εταιρεία θα συνεχίσει να διαθέτει ποσότητες φυσικού αερίου μέσω των δημοπρασιών του προγράμματος gas release.

Στο κάδρο της αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ μπαίνει πλέον και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Νότια Καβάλα. Το προτεινόμενο μοντέλο είναι εκείνο της παραχώρησης δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου αποθέματος. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Νοεμβρίου του 2018, λήγει η ανανέωση της υφιστάμενης άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Energean Oil and Gas ΑΕ. Το συγκεκριμένο έργο έχει υπαχθεί στον κατάλογο της ΕΕ με τα PCI. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος διενεργείται προκαταρκτική αξιολόγηση της δυνατότητας αξιοποίησης του έργου και της διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα