«Ούτε με κυάλι» δεν βλέπουν λεφτά όσοι περιμένουν να πληρωθούν από το δημόσιο

του Κωστή Πλάντζου

Είτε με σκληρά Μνημόνια, είτε με «καθαρή έξοδο» και θηριώδη υπερ-πλεονάσματα, τα λεφτά που χρωστά το κράτος δεν φτάνουν τελικά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που τα δικαιούνται, στερώντας την αγορά από ρευστότητα και την χώρα από Ανάπτυξη.

Τον Μάιο του 2018 το δημόσιο χρωστούσε και δεν πλήρωνε 3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες, δηλαδή απλήρωτες οφειλές κρατικών φορέων που «λιμνάζουν» από 3 μήνες το λιγότερο, έως και χρόνια ακόμα. Και παρόλο που ήταν όρος στο Μνημόνιο να

αποπληρωθούν όλα αυτά τα χρέη ως το καλοκαίρι (με ειδικό δάνειο της τάξεως των 6 δισ. που πήρε για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση) τον μήνα Μάιο κατάφερε και έδωσε στους δικαιούχους μόλις… 128,5 εκατομμύρια ευρώ! Με τους ρυθμούς αυτούς δηλαδή, το δημόσιο θα μπορούσε να εξοφλήσει τα χρέη του προς τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περίπου 24 μήνες –σε δύο χρόνια δηλαδή- εάν και εφόσον φυσικά δεν δημιουργούσε νέα χρέη και υποχρεώσεις καθημερινά.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Τα νεώτερα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι πληρωμές συνεχίζονταν με το σταγονόμετρο, μέχρι και 2,5 μήνες πριν τελειώσει το Μνημόνιο.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Μάιο του 2018:

- Ο ΕΦΚΑ χρωστούσε 67 εκατ. ευρώ για συντάξεις και πλήρωσε τα 61. Ωστόσο αυτό αφορά μόνον τις εκκαθαρισμένες συντάξεις και όχι αυτές που εκκρεμεί η έκδοση και χορήγησή τους -το πραγματικό ύψος των οποίων παραμένει ως τότε άγνωστο.

- Το υπόλοιπο δημόσιο χρωστούσε συνολικά 2,974 δισ. ευρώ στο εσωτερικό της χώρας. Τα 2,385 δισ. ήταν χρέη κρατικών φορέων ενώ τα 589 εκατ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

- Για τα συνολικά 2,385 δισ. που χρωστούσαν μαζί ο «στενός» και ο «ευρύτερος» δημόσιος τομέας (Γενική Κυβέρνηση) δόθηκε κρατική ενίσχυση (από το δάνειο για τα ληξιπρόθεσμα) 118,2 εκατ. ευρώ, αλλά στους δικαιούχους έφθασαν μόλις… 60,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ούτε τα μισά από την επιχορήγηση ή ούτε 3 τοις χιλίοις των οφειλών αυτών!

- Ο «στενός» δημόσιος τομέας (όλα τα υπουργεία) χρωστούσε 136 εκατ. ευρώ. Αποπληρώθηκαν μόλις 100.000 ευρώ.

- Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά Ταμεία) χρωστούσαν συνολικά 1,079 δισ. ευρώ σε ιδιώτες. Πήραν επιχορήγηση 99 εκατ. ευρώ από το δάνειο για τα ληξιπρόθεσμα και πλήρωσαν μόλις 46 εκατ. ευρώ (1,5% των οφειλών τους).

- Τα Νοσοκομεία χρωστούσαν 495 εκατ. ευρώ. Δεν πήραν καμία επιχορήγηση αλλά «διέγραψαν» χρέη τους ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (κυρίως με συμψηφισμούς τύπου “claw back”).

- Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρωστούσαν 308 εκατ. ευρώ, έλαβαν ενίσχυση 19,2 εκατ. ευρώ και αποπλήρωσαν μόλις 9,4 εκατ. ευρώ.

- Λοιπά Νομικά Πρόσωπα του δημοσίου χρωστούν 368 εκατ. ευρώ, δεν πήραν επιχορήγηση τον Μάιο αλλά πλήρωσαν 6,4 εκατ. ευρώ (ενώ από τον Ιανουάριο είχαν αυξήσει σε 5 μήνες τα χρέη τους κατά 27 εκατ. ευρώ).

- Η ΑΑΔΕ χρωστούσε 589 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο επέστρεψε μόλις 6,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αν και δεν φαίνεται ακόμα στα στοιχεία αυτά, στα τέλη Ιουνίου επέστρεψε συνολικό ποσό πληρωμής 81 εκατ. ευρώ 269.459 δικαιούχους επιστροφής φόρου​, για όσους υπέβαλαν πρώτοι φορολογική δήλωση Ε1 και έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό.​

Keywords
Τυχαία Θέματα