Οριακή πτώση του EuroStoxx με πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.

Η εξίσου «μπερδεμένη» Wall Street παράλληλα δεν έδωσε κάποια κατεύθυνση στους ευρωπαίους επενδυτές, με τις εμπορικές πιέσεις να οδηγούν χαμηλότερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ήπια αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα, στο 1,493% το ισπανικό, στο 1,89% το πορτογαλικό και στο 2,78% το ιταλικό 10ετές. Αποκλιμάκωση στο ελληνικό στο 4,08%

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx

600 έκλεισε κατά 0,05% χαμηλότερα στις 375,31 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,13% στις 11.970,27 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 0,08% κι έκλεισε στις 7.273,54 μονάδες, ενώ στις 5.283,79 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με άνοδο 0,27%.

Η μετοχή της Daimler διολίσθησε κατά 0,8%, της Volkswagen σημείωσε πτώση 0,1%, της BMW κατέγραψε απώλειες 0,4%, ενώ της Peugeot έκλεισε κατά 1% χαμηλότερα.

Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,31% στις 20.853,84 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε άνοδο 0,14% κι έκλεισε στις 9.284,10 μονάδες.

Το ιταλικό χρηματιστήριο σημείωσε χθες άλμα άνω του 2%, καθώς οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria για πτώση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας, λαμβάνοντας παράλληλα, τα απαιτούμενα δημοσιονομικά μέτρα, καθησύχασαν τους επενδυτές.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Enzo Moavero, απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό.

«Μην περιμένετε ότι η Ιταλία θα συγκρουστεί με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός που θα περάσει θα περιορίσει την κερδοσκοπία στην αγορά».

Επισημαίνεται ότι παρά τη σημερινή αύξηση αποδόσεων, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται βελτίωση στην αγορά των ιταλικών ομολόγων με τις δεσμεύσεις της Ρώμης για τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Βρετανία σχετικά με το Brexit, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, που εκτίμησε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες είναι «ρεαλιστική».

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Ryanair υποχώρησε περισσότερο από 1%, καθώς η αεροπορική εταιρεία είναι αντιμέτωπη με μια νέα απεργία των πιλότων της.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους προειδοποίησε σήμερα για περικοπές θέσεων εργασίας και παύση των δραστηριοτήτων της σε κάποια αεροδρόμια της Γερμανίας, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι απεργίες.

Παράλληλα, η μετοχή της ArcelorMittal υποχώρησε κατά 2%, στον απόηχο της είδησης ότι η εταιρεία παραγωγής χάλυβα αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της Essar Steel, ενώ η μετοχή της Heineken σημείωσε πτώση 1,5%, καθώς αναλυτές υποβάθμισαν την αξιολόγησή τους για τη ζυθοποιία.

Στα οικονομικά νέα, περαιτέρω άνοδο σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2018, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ZEW διαμορφώθηκε στις -10,6 μονάδες, έναντι -13,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση του δείκτη στις -14 μονάδες.

Στη Βρετανία, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η ανεργία και τον Ιούλιο του 2018, και συγκεκριμένα στο 4% -το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 1975.

Keywords
ηπα, dax, volkswagen, bmw, peugeot, giovanni, νέα, προυπολογισμος, ryanair, εταιρεία, απεργια, απεργιες, προσφορες, heineken, zew, χρηματιστηριο, απεργια οσε, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, νεα κυβερνηση, απεργια 26 σεπτεμβριου, 600 δις, εκλογες ηπα, αξιολογηση, οικονομικα νεα, γερμανια, εμπορικη, ηπα, ιταλια, ιταλικα, λονδινο, μιλανο, ομολογα, σημερινη, ωρα, peugeot, ryanair, volkswagen, αγορα, αυξηση, ανεργια, εβδομαδες, δηλωσεις, εξι, εταιρεία, ζυθοποιια, ιδια, ισπανικο, κυβερνηση, κλιμα, μαδριτη, οκτω, παρισι, συγκεκριμενα, φρανκφουρτη, dax, giovanni, heineken, χωρα, ειδησης, zew
Τυχαία Θέματα