Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

του Δημήτρη Παφίλα

Αδιόρθωτο παραμένει ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι νέες τοποθετήσεις – εν όψει της νέας χρονιάς – αλλά και η αδυναμία ισχυρών πωλητών οδηγεί καθημερινά τους αγοραστές να είναι κυρίαρχοι της αγοράς.

Οι κινήσεις στην αγορά σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επικείμενη αναβάθμιση αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον.

Γιατί, όμως, οι ξένοι επενδυτές δεν είναι πωλητές ή γιατί δεν πωλούν μερικές θέσεις τους; Στο πρώτο ερώτημα, έχει γίνει ασφές σ όλους ότι επικράτησε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί χρόνος στις ελληνικές τράπεζες

σ ότι αφορά τα stress tests.

Οι short παίκτες που ποντάραν στα προβλήματα εν όψει των stress tests δεν φαίνεται αν δικαιώνονται, αν και τα σενάρια απο τον SSM θα δοθούν προς τα τέλη του Ιανουαρίου.

Αυτή, όμως, η θετική εκδοχή για τις ελληνικές τράπεζες κάνει τους ξένους διαχειριστές να μην προχωρούν σε άσκοπες πωλήσεις - οι οποίες κοστίζουν σε περίπτωση επαναγορών. Σύμφων, με τα στοιχεία του Αποθετηρίου, οι καθαρές εισροές απο τους ξένους επενδυτές ήταν 237 εκατ. ευρώ ενω το ποσοστό των ξένων στις συναλλαγές τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 64%. Οι ξένοι επομένως διατηρούν τις θέσεις τους και στις όποιες διορθώσεις προχωρούν σε σποραδικές αγορές.

Είναι προφανές ότι εκτός απροόπτου, ότι μια μεγάλη διόρθωση στην ελληνική αγορά θα προκύψει μόνο αν διορθώσουν σημαντικά οι ξένες αγορές- μια πιθανότητα η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αποτυχία στα short, όμως, αποτέλεσε κξαι η μετοχή της ΔΕΗ- η οποία ανέκαμψε φθάνοντας πάνω απο τα 2,30 ευρώ , ενω μετοχικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τον ΑΔΜΗΕ.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 835,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,35%.

Με πτώση 0,54% ο Δείκτης FTSE25. Με πτώσδη 0,37% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,3254 ευρώ. Αμετάβλητη η Εurobank στα 0,865 ευρώ. Πτώση 1,95% για την Τράπεζα Πειραιιώς στα 3,516 ευρώ. Με πτώση 0,94% η Alpha Bank. Oριακή η πτώση στην ΔΕΗ στα 2,264. Με πτώση 1,55% η μετοχή της Coca – cola.

Oι συναλλαγές ανήλθαν ήδη στα 4,4 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα