Ωρα πράξεων και αποφάσεων για το επιχειρείν

Tην ώρα που αποκαλύπτονται οι επιβαρύνσεις του νέου μνημονίου, οι μετοχές ανακάμπτουν και τα ομόλογα επανακτούν τιμές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μετά το 2014.

Ολα αυτά είναι προσδοκίες και μόνο ότι η επιβεβαίωση της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας θα αλλάξει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και θα αυξήσει τις εισφορές για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Την περασμένη εβδομάδα ο ΣΕΒ παρουσίασε

μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δείχνει ότι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2021 και να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη, η οποία θα είναι αποτελεσματικότερη αν ο δημόσιος τομέας αποφασίσει να δημιουργήσει μηχανισμούς βελτιστοποίησης που θα ξεφύγουν από τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος. Η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει δείξει, εξάλλου, ότι υπολογίζει στην ψηφιακή ανάπτυξη.

Σήμερα υπάρχει μια ευκαιρία να ξεκινήσει η προσπάθεια εξόδου από το τέλμα και αυτό το προεξοφλεί και το Χρηματιστήριο. Θα πρέπει, όμως, να κρατήσουμε και την παρατήρηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος σημειώνει ότι από το 2015 οι αποκλίσεις από τους αρχικά προγραμματισθέντες ρυθμούς ανάπτυξης στέρησαν από την οικονομία αρκετά δισ. ευρώ.

Αυτή, όμως, είναι και η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, η οποία αν θέλει να βελτιώσει πολιτικά τη θέση και την αποδοχή της θα πρέπει να κινηθεί και να αλλάξει πολλά σε σχέση ακόμα και με τις διαφοροποιήσεις μετά το καλοκαίρι του 2015.

Επαφές και κινήσεις υπάρχουν πολλές και το γεωπολιτικό περιβάλλον προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Καθώς οι δράσεις της Τουρκίας οδηγούν σε διαρκή αποσταθεροποίηση, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει έδαφος και σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ πολλά θα φανούν από τις προθέσεις Τόμσεν για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους, που είναι μια υπόθεση η οποία θα ξεκινήσει μεν αλλά θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο.

Το ερώτημα για το οποίο δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις έχει να κάνει με το εσωτερικό χρέος. Αυτό έχει το μεγάλο πολιτικό βάρος και αυτό θα κρίνει αν τελικά θα περιθωριοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Για τον λόγο αυτό τα πλεονάσματα δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στη φορολογία. Παράλληλα οι φορολογικές αρχές, έχοντας πια πάρα πολλά στοιχεία για το προφίλ των φορολογουμένων, θα πρέπει να κινούνται με όσο περισσότερη δικαιοσύνη μπορούν απέναντι στους συνεπείς και όσους με πραγματικές θυσίες αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν απέναντι σε μια εσωτερική αγορά που πνέει τα λοίσθια. Παράλληλα, ας ψάξουν συστηματικά να βρουν πώς κινούνται όσοι δηλώνουν στοιχεία που δεν συνάδουν με τα πραγματικά δεδομένα.

Η αγορά ξέρει ότι η Ν.Δ. αποτελεί την εναλλακτική λύση, το ενδεχόμενο Grexit έχει εκμηδενιστεί και το πολιτικό ρίσκο δεν έχει σχέση με ό,τι συνέβη το 2014-15. Αν η κυβέρνηση μπορεί να αποδείξει ότι θα διαχειριστεί αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, δεν έχει παρά να το επιχειρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα