Αναζητώντας επενδυτικό success story στο Πεκίνο

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Στα στρατηγεία των θεσμικών επενδυτών επικρατεί η αντίληψη ότι με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε χρόνο. Ετσι, εκτιμούν ότι τους επόμενους 10-12 μήνες μπαίνουμε σε μια περίοδο που μοιάζει η Ελλάδα να επιστρέφει και πάλι στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στο τέλος του 2014.

Η επικείμενη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, η αναμενόμενη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ

και η ηρεμία που θέλει η Ε.Ε. μέχρι να αναλάβει η νέα γερμανική κυβέρνηση ενισχύουν την άποψη ότι ως το τέλος του χρόνου μόνο από έναν απρόβλεπτο παράγοντα η χώρα μπορεί να βρεθεί σε περιδίνηση. Τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και αυτό εξηγεί το ράλι στα ομόλογα και το Χρηματιστήριο. Τη συγκυρία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί και ο πρωθυπουργός με το ταξίδι του στο Πεκίνο για την προσέλκυση επενδύσεων από κινεζικά κεφάλαια. Οι χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. δεν βλέπουν με ιδιαίτερη συμπάθεια τον πακτωλό των κινεζικών δισεκατομμυρίων που επενδύεται σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, οξύνοντας τις συνθήκες του ανταγωνισμού.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κρατικών κινεζικών εταιρειών για τις υποδομές και η επιτυχημένη επένδυση της COSCO στον Πειραιά διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον του Κόκκινου Δράκου για τη χώρα μας. Υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό να μετέβη στο Πεκίνο έχοντας στην ατζέντα των συζητήσεών του περίπου 20 επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν projects τα οποία επεκτείνονται σε τομείς που αφορούν τον τουρισμό, την ενέργεια, τις υποδομές, τα τρόφιμα, ακόμη και τη βιομηχανία. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκεκριμένα projects που μπορεί να αποδώσουν άμεσα 2-3 συμφωνίες, αλλά και για δεύτερο ταξίδι που έπεται το φθινόπωρο στο Πεκίνο.

Το ταξίδι στο Πεκίνο, εκτός από τα θέματα στα οποία ήδη εμπλέκονται κινεζικές εταιρείες και είναι ανοιχτά (ΑΔΜΗΕ, Εθνική Ασφαλιστική), θα είναι καθοριστικό και για την τύχη των ελληνικών ναυπηγείων. Η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο αξιοποίησης των ναυπηγείων Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Σύρου για την επισκευή κινεζικών πλοίων. Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με την COSCO για το ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο, το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να προχωρήσει. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για τα υπό ιδιωτικοποίηση λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ελευσίνας.

Στον τομέα των υποδομών, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Πειραιά ως τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το δίκτυο προς τα σύνορα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την πλευρά του Shenzhen Airport Group για την αγορά του 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Ωστόσο, η πώληση δεν θα είναι εύκολη, καθώς στον διαγωνισμό, όταν προκηρυχθεί, το 30% του αεροδρομίου θα διεκδικήσει και ο επενδυτικός βραχίονας του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου που κατέχει σήμερα το 40%. Ο ίδιος κινεζικός οργανισμός ενδιαφέρεται και για τη δημιουργία εφοδιαστικού κέντρου (HUB) σε έκταση κοντά στο «Ελ. Βενιζέλος».

Το ενδιαφέρον, όμως, δεν περιορίζεται μόνο για υποδομές που μετατρέπουν τη χώρα σε πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ε.Ε. Υπάρχει σαφές ενδιαφέρον και για τον τραπεζικό τομέα, αλλά γι' αυτό απαιτούνται εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών που υπερβαίνουν τα ελληνικά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό, οι βλέψεις των κινεζικών κεφαλαίων προσαρμόζονται σε πιο «βατούς» επενδυτικούς στόχους, οι οποίοι συνδέονται με τα ζωτικά οικονομικά τους συμφέροντα. Στο τραπέζι υπάρχουν και ενεργειακές συμφωνίες πέραν του ΑΔΜΗΕ - συγκεκριμένα, σχέδια εκμοντερνισμού λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και δημιουργίας νέων ενεργειακών μονάδων.

Εκτός της προσπάθειας να διοχετευτεί στη χώρα ένα μικρό έστω μέρος των περίπου 40 δισ. που επένδυσαν οι Κινέζοι στην Ευρώπη, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί -για μία ακόμη φορά- στους δανειστές για πρόοδο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Στον βαθμό που αυτή τη φορά προχωρήσουν οι διαδικασίες, θα προκληθεί ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι συνεχείς πωλήσεις από τις τράπεζες τόσο θυγατρικών τους όσο και υπερχρεωμένων εταιρειών. Πρόκειται για εταιρείες από όλους τους κλάδους και, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έως το 2019 εκτιμάται ότι θα αλλάξουν ιδιοκτήτη περίπου 200 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που βαρύνονται με υψηλό δανεισμό.

Επιπλέον, υπάρχει σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα funds που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους για να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες. Μαζί με τα κεφάλαια που δεσμεύονται να διαθέσουν τα funds, ένα ποσό της τάξης των 450-500 εκατ. ευρώ θα επενδυθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο διαγωνισμός έχει προχωρήσει και από τις 52 αιτήσεις περίπου οι μισές έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Τα funds είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες και αφορούν: την καινοτομία, τις start-up και αναπτυξιακά projects.

Keywords
Τυχαία Θέματα